2 juni 2015 – Een kijkje beneden en boven.

We zijn al vroeg in de St Pieter. De zon staat nog laag en er zijn weinig bezoekers.
We zijn al vroeg in de St Pieter. De zon staat nog laag en er zijn op dit moment weinig bezoekers.

Al weer een nieuwe mooie dag in Rome. We staan om half zeven op want we willen na het ontbijt op tijd vertrekken. Elke dag staat daar in die hete zon een enorm lange rij mensen te wachten om de St Pieters basiliek te bezichtigen. Wij hopen dat de rij nu nog niet zo lang is. De ochtend is nog vroeg als we het plein op lopen. De zon moet nog echt wakker worden. En, inderdaad, we staan maar heel even in de rij, we zijn snel binnen.

Onder de koepel van de St. Pieter
Onder de koepel van de St. Pieter.

Ik zie enorm hoge bronzen deuren. Verbaasd kijk ik om me heen. Ongelooflijk, wat is er veel te zien. Wat een beelden, kleuren, engelen. De piëta van Michelangelo valt gelijk op. Veel mensen raken de voet van het bronzen genadebeeld van Petrus aan. Iedereen wil daar op de foto. Maar waar alle bedevaartgangers voor komen, is de plek onder het baldakijn. Want precies daar onder is de tombe met het graf van Petrus. Ik zie allemaal goudkleurige brandende olielampen en versieringen. Het ziet er allemaal indrukwekkend groots uit. Mensen knielen, slaan een kruis. Het is nu nog rustig in de kerk. We hebben de tijd om alles goed te bekijken.

Vanaf hier is een deel van het graf van Petrus te zien in de catacomben.
Vanaf hier is een deel van het graf van Petrus te zien in de catacomben.

We gaan de koepel beklimmen. We willen stap voor stap elke trede nemen. Hoe hoger we komen, hoe smaller elke trede wordt. Er komt licht, het wordt zonnig, heet, maar er is ook smog. Wat staan we hoog, we raken niet uitgekeken, het valt niet uit te leggen. Maar ook nu geldt weer dat je zoiets gewoon zelf moet zien. Als we naar beneden lopen staan we opnieuw in de kerk die nu vol met mensen is.

Na het beklimmen van de koepel hebben we een goed uitzicht op het st.Pieterplein.
Na het beklimmen van de koepel hebben we een goed uitzicht op het St.Pieterplein.

En dan, ineens zien we de onopvallende ingang naar de catacomben onder de kerk. Voor we het weten lopen we de trap af. Wat mooi, weer kunnen we in alle rust het graf van Petrus en een aantal andere graven zien. Vanmorgen was deze ingang dicht en nu lopen hier maar enkele mensen. Zouden veel mensen die ingang niet zien? Het is maar een klein stukje waar we langs kunnen lopen maar toch, het is weer bijzonder. Het is begin van de middag, heet, we gaan terug, even siësta houden.

Op de fiets door Rome ben je overal snel. We nemen een makkelijk en snel fietspad langs de Tiber. Gisteren waren we net te laat om de Santa Maria in Cosmedin te kunnen zien. Daar gaan we eerst naar toe. Om de beurt gaan we naar binnen en steeds blijft één van ons bij de fietsen. In het voorportaal staat een oude marmeren schijf met een afbeelding van een riviergod. Volgens een oude legende bijt de afgebeelde god de hand af van iedereen die zijn hand in de mond van de god doet en een leugen uit spreekt.

Links: de riviergod (la bocca della verita). Rechts: In- en exterieur met fontein van de Santa Maria in Cosmedin.
Links: de riviergod (la bocca della verita).
Rechts: In- en exterieur met fontein van de Santa Maria in Cosmedin.

We fietsen weer lekker verder. Heerlijk in de zon met een verfrissend windje. Het is oppassen in het drukke verkeer. Er zijn gaten in de weg, hobbelige keien, veel scooters, koetsjes. De donkere tunnel gaat snel maar het verkeer raast oorverdovend. Er is een weldadige stilte op het fietspad naast de Tiber dat nu nog voor de fietsers is. Straks, in de avond, dan is dit pad voor de sporters, de hardlopers en de skaters.

We rijden naar het oude Rome, staan stil bij de overblijfselen die er nu nog zijn. We zien de triomfbogen, de boog van Titus en Augustus en resten van wat eens tempels waren. We rijden langs het Forum Romanum en het Forum van Trajanus. Wat is er weinig over van de oude tijd maar wat komt die tijd zo dichtbij. De reliëfs op de Zuil van Trajanus laten de kracht en de overwinningen van de keizer zien. Nog even willen we het sfeertje van de Joodse wijk Trastevere proeven maar dan is het tijd om terug te gaan. Onze magen rammelen.

Zuil van Trajanus en detail, gebouwd in jaar 100 om de overwinning op de Roemenen te vieren. Linksboven: goed idee, een fles wijn i.p.v. bidon met water.
Zuil van Trajanus en detail, gebouwd in jaar 100 om de overwinning op de Roemenen te vieren.
Linksboven: goed idee, een fles wijn i.p.v. bidon met water.

We gaan heerlijk uitgebreid eten bij Casa Bonus Pastor. ( De Goede Herder ) Er is een gemoedelijke gezellige sfeer. We zitten in een grote zaal met allemaal blijde pratende mensen. Zusters maken een praatje en de obers hebben het druk.

Er is één menu. Het menu van vandaag is: Lasagne Bolognese, sla, vlees en gebakken aardappels, gebakje, kaas plankje, rode wijn. Het is over heerlijk. Ik weet niet wat ik proef, de hele maand smaakte het niet zo goed als vandaag. Tonnetje rond lopen we terug. Dat wordt lekker slapen straks.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s