22 mei 2015 – We laten de trein de steile hellingen nemen.

“Luister naar je lichaam”, dat is wat de cardioloog ons op het hart drukte en dit doen we dan ook. Steile hellingen nemen vraagt erg veel energie en die energie en kracht is er soms gewoon niet. Freek heeft een motortje met laag toerental. De hartslag is gemaximeerd via medicijnen op 120 p/minuut en als er meer energie wordt gevraagd, wordt er te weinig bloed met zuurstof rondgepompt.

We hebben afgesproken om dan een stukje de trein te nemen. Dat doen we vandaag. We laten de trein heel wat steile hellingen nemen. Gisteravond begon het hard te waaien en de temperatuur daalde van rond de dertig naar 12 graden.. Daarna kwam de stortregen. Nog steeds regent het hard. Het is me vandaag het dagje wel. Reizen met de fiets en veel bepakking hier in Italië, ik vind het een heel avontuur.

We fietsen door de regen naar het station van Ravenna. De treinrit gaat naar Assisi. De trein rijdt langs de kust en we zien hoge golven in de Adriatische Zee. Alle strandstoelen staan klaar maar er is geen toerist te bekennen. Daarna zien we de bergen gehuld in de donkere wolken, natte gladde modderige wegen. Bij het overstappen moeten we vier keer de hoge treden in – en uitstappen met per fiets zes tassen. Die tassen moeten er in de trein van de fiets worden gehaald en de fiets moet je aan de haak in het fiets compartiment hangen. We zijn dan heel alert op wat er met dit alles gebeurt. Gelukkig hebben we via internet al gezien waar we moeten overstappen.

Reizen met de fiets in de trein is niet eenvoudig. In de eerste plaats heb je meestal maar 1 minuut om in te stappen. Dan moet je het juiste compartiment met fietslogo zien te vinden, tassen eraf, fiets en bagage erin zien te krijgen.  De ervaring leert dat het alleen lukt als je anderen vraagt om te helpen. Overstappen van het ene naar andere perron is weer een uitdaging.
Reizen met de fiets in de trein is niet eenvoudig.
In de eerste plaats hebben we meestal maar 1 minuut om in te stappen. Eerst het juiste compartiment met fietslogo zien te vinden als de trein aankomt, tassen eraf, fiets en bagage erin zien te krijgen. Fietsen ophangen aan haak.
De ervaring leert dat het in- en uitstappen alleen lukt als je anderen vraagt om te helpen.
Overstappen van het ene naar andere perron is weer een andere uitdaging.

Het regent keihard en we moeten einden rennen om bij het juiste gedeelte van de trein te komen. Ik ben doorweekt. Maar toch glimlach ik in mezelf, vind het ook wel komisch. In de trein trek ik droge kleren aan. Een bedelaar loopt zelfs te bedelen in de trein. En steeds weer zie ik zwervers en bedelaars als we overstappen.

Eindelijk komen we rond 18.00 uur aan in Assisi. Het regent pijpenstelen. In de stationshal overleggen we wat we nu gaan doen. De camping zoeken en ons tentje opzetten met dit weer vinden we geen optie. Op twee stoelen ligt een monnik te slapen. We bellen kloosters voor onderdak maar krijgen alleen een Italiaans verhaal te horen via het antwoordapparaat. Ik vraag een vrouw of zij deze omgeving kent. Zij wijst ons een hotel dichtbij het station. Altijd weer zijn er helpers onderweg.

We fietsen naar Hotel Porziuncola. De fietsen kunnen in een schuur staan. Een knorrige hotel medewerker noemt het nummer van onze kamer, eerst nummer 12 en later 15. We dragen al onze tassen naar kamer 15 en met een boog ploft de sleutel uit Freek zijn hand, precies in het rooster voor de lift. Met een plof horen we hem op de grond van de liftschacht vallen. Weg is de sleutel “ Het is niet mijn schuld “, roept de hotel medewerker ons na. Maar wij zijn blij, geen warm welkom hier maar we zijn onderdak en wat wil je dan nog meer? Toch gaan mijn gedachten naar die zwervers en bedelaars. Zouden zij wel een dak boven het hoofd hebben? Ook vandaag was er een lichtpuntje, iemand hielp ons met tillen van de fiets uit de trein. Wat kan zoiets kleins verwarmend zijn!

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s