25 mei 2015 – Verrassende tweede pinksterdag.

Deze foto is gemaakt toen we 12 jaar geleden bij de boven en onderkerk in Assisi. De kerk was net gerestaureerd van een flinke aardbeving. De boven- en onderkerk zijn gebouwd in 1228 - 1253. Franciscus overleed in 1226 en werd in 1230 in de crypte van deze kerk begraven.
Deze foto heb ik gemaakt toen we 12 jaar geleden bij de boven en onderkerk in Assisi waren. De kerk was net gerestaureerd na een flinke aardbeving.
De boven-en onderkerk zijn gebouwd in 1228 – 1253. Franciscus overleed in 1226 en werd in 1230 in de crypte van deze kerk begraven.

Wat fijn, de zon schijnt als ik de tent uit kruip. Vandaag gaan we met het busje van de camping mee die ons naar de Basilica, de boven– en onderkerk van Assisi brengt. Deze bijzonder mooie kerken staan op een hoge heuvel, ze zijn boven elkaar gebouwd. Jaren geleden waren we hier ook. Maar nu bekijk ik het toch met meer diepgang.

Kruisgang van het klooster bij de kerk
Kruisgang van het klooster bij de kerk

We gaan eerst de onderkerk in. We bekijken een paar fresco’s in de onderkerk. Ook gaan we de crypte in waar het graf van Franciscus is. Er zijn veel mensen geknield in gebed. We lopen buiten om, Freek maakt foto’s.

Onderkerk, waarvan alle bovenzijden beschilderd zijn met fresco's.
Onderkerk, waarvan alle wanden beschilderd zijn met fresco’s.

Een van de vele fresco's: het laatste avondmaal, ca. 2,5 x 3 meter. Geschilderd door Pietro Lorenzetti  in 1300
Een van de vele fresco’s: het laatste avondmaal, ca. 2,5 x 3 meter. Geschilderd door Pietro Lorenzetti vanaf jaar 1320. Let eens op hoe de afwas wordt gedaan (links)

Hierna gaan we naar de bovenkerk. Hier zijn heel mooie fresco’s te zien die de levensloop van Franciscus volgen. Een Franciscaner monnik, die ik om een stempel voor ons pelgrimspaspoort vraag, besprenkelt het paspoort met wijwater. Er volgt een gebed en een zegen. Ik krijg een hand en hij vertelt waar we een stempel zullen ontvangen.
We gaan naar een aparte ruimte. We krijgen van een Argentijnse monnik een stoel aangeboden. Hij is trots op Maxima, zijn landgenote en onze koningin.

We hebben een belangrijke stempel van Assisi in ons paspoort van en we krijgen tot onze verrassing ook een oorkonde (testimonium)
We hebben een belangrijke stempel van Assisi in ons paspoort en we krijgen tot onze verrassing ook een oorkonde van de Argentijnse monnik. (testimonium)

Er worden ons vragen gesteld. Onze namen worden met gegevens over onze fietstocht in een groot boek gezet. Er wordt gevraagd ons verhaal over deze pelgrimage in ander groot boek te schrijven. We krijgen bronwater en een cracker. Nu wordt voor ieder van ons een prachtige oorkonde, testimonium, ingevuld. Het wordt ons overhandigd en we krijgen een hand. Ook worden we uitgenodigd om de pelgrimsmis die om 18.00 uur in de onderkerk wordt gehouden, bij te wonen. Hij wenst ons verder een goede gezegende reis toe.

Onze oorkondes van Assisi.
Onze oorkondes van Assisi.

We wandelen verder en lopen de basiliek van de heilige Clara in waar Clara is bijgezet. Ook hier lopen we naar de crypte. Een vriendelijke non geeft ons een stempel en een hand. We eten een lekker ijsje en lopen naar het busje die ons terug naar de camping rijdt. Er is even tijd voor een kopje koffie. Nu pakken we de fiets om weer terug te gaan voor de pelgrims mis en we rijden de steile heuvel op.
Tijdens de mis worden onze namen twee keer genoemd. Aan het eind van de mis worden we gevraagd om naar voren te komen om de zegen en een hand van de priester te ontvangen. Er waren ongeveer acht pelgrims. Ik ben onder de indruk van het bijzondere dat we vandaag ontvangen. Het is een heel verrassende tweede pinksterdag. Het begint al donker te worden als we naar de camping fietsen.

Als we terugfietsen begint het al donker te worden. Nog steeds koud.
Als we terugfietsen begint het al donker te worden. Nog steeds koud.
Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s