3 juni 2015 – Wij hebben de paus gezien!

Daar lopen we dan, ieder met een rood briefje in de hand. Gisteravond kregen we dit van één van de zusters. “ Morgen is het ontbijt om 6.30 uur, dan kunt u daarna op tijd naar de paus voor de algemene audiëntie op het St Pietersplein “, vertelde ze ons.

Wij willen dit wel meemaken en vroeg opstaan hebben we er graag voor over. We lopen door de ochtendzon de poort door. Ik zie één van de oudere zusters ook snel de poort door lopen. Ik geef haar een helpende arm en ze praat vrolijk Italiaans tegen me. Zij gaat verder met de bus naar beneden, wij lopen er in een kwartier naar toe.

Eerst is het nog rustig op straat maar hoe dichter we bij het plein komen des te drukker het wordt. We zien grote groepen mensen en allemaal dragen ze dezelfde kleur. Het kunnen rode of gele petjes, t-shirts of sjaaltjes zijn. Het is een fleurig gezicht. Het zijn groepen bedevaartgangers uit verschillende landen. Ik hoor ook vrolijke fanfare muziek. Dit alles geeft me zo’n blij gevoel, het doet me aan een feestdag denken.

Iedereen moet door de detectie poort. We lopen in een lange rij het St Pieters plein op waar enorm veel stoelen zijn geplaatst. Fantastisch, we hoeven niet te staan, hebben plek om te zitten. Iedereen is blij en vol verwachting voor wat komen gaat. Het is nog geen acht uur en nu brandt de zon al. Dames dragen grote sjaals om de schouders of hebben een paraplu tegen de zon. De mensen zien er netjes uit. Ouders dragen kleine lieve schattige baby’s en peuters op de arm. Wat zijn ze mooi aangekleed met witte kanten kleertjes. De Zwitserse garde, politie en veiligheidsbeambten houden alles goed in de gaten. Vooraan zitten veel genodigden.

Wachten op het St. Pieterplein tot de Paus komt.
Wachten op het St. Pieterplein tot de Paus komt.

Eindelijk, om 9.30 uur horen we dat allerlei groepen mensen overal vandaan, in alle talen welkom worden geheten. Er volgt steeds weer een daverend gejuich en applaus. Om 9.40 zien we op het grote beeldscherm de paus in zijn pausmobiel zwaaiend mensen begroeten of een handdruk geven. Mensen zijn emotioneel, “Pape, Pape”, hoor ik roepen. Dan, ineens zie ik op afstand maar recht voor me het gezicht van de paus. Hij zwaait en rijdt voorbij. Ouders rennen met hun kleintje naar voren, de paus heeft oog voor iedereen maar vooral voor de kleintjes. Hij neemt ruim de tijd voor begroeting.

We zien de Paus op een afstand van ca 20 meter passeren. Veel mensen staan op de stoelen om hem te zien en/of een foto te maken.
We zien de Paus op een afstand van ca 20 meter passeren. Veel mensen staan op de stoelen om hem te zien en/of een foto te maken.

Dan wordt het stil. In verschillende talen worden pelgrims vanuit de hele wereld genoemd en begroet. De paus houdt nu een toespraak waarin we aangemoedigd worden om goede gezondheidszorg aan de armen te geven en naar hen en elkaar om te zien. De paus heeft een prettige ontwapenende stem om naar te luisteren. In allerlei talen wordt er nog een samenvatting van de toespraak gegeven. Tot slot volgt er nog een gezamenlijk gebed. Het valt me op dat alles er zo geordend en rustig aan toe gaat. Net na 11.00 uur is het afgelopen. Ik heb me niet verveeld. Rustig verlaten duizenden mensen het plein.

Wij lopen naar de Friezenkerk waar we een kopje koffie drinken en naar een uitleg over de geschiedenis van deze kerk luisteren. Het is fijn om hier te zijn en Nederlands te kunnen spreken. Het geeft een thuis gevoel. Heel vroeger had deze kerk als missie om pelgrims op te vangen. Er was een ziekenzaal en een restaurant. De sfeer van gastvrijheid is nog steeds aanwezig. We bekijken nog even de kerk en lopen dan door de hitte terug naar onze kamer. Wat een mooie ochtend!

Vandaag is het onze laatste dag in Rome. Morgen gaan we weer verder. We lopen voor de laatste keer de heuvel af en door de lange donkere tunnel waar het drukke verkeer doorheen raast. Ongelooflijk, het lawaai dreunt door in je oren.

We gaan naar Santa Maria Dell’ Anima. Deze kerk van Duits – sprekenden in Rome heeft al een geschiedenis van ruim zeshonderd jaar. De Nederlanders Johannes Peters en zijn vrouw Catharina waren in 1350 de stichters. Het hospitium kreeg als doel armen en pelgrims op te nemen, hen te verplegen en voor hen te zorgen.

Hier ligt de enige Nederlandse paus Adrianus de VI begraven.
Hier ligt de enige Nederlandse paus Adrianus de VI begraven.

We zien een grafmonument van paus Adrianus VI, de enige Nederlandse paus. Dat is voor ons bijzonder. Want deze paus was eind 1400-begin 1500 voor een periode van 15 jaar pastoor in Ouddorp-Goedereede. Hij logeerde in Hotel de Gouden Leeuw. De kamer waar hij logeerde hebben wij gezien. Het standbeeld van paus Adrianus staat in Goedereede voor de toren.

Nu kijken wij naar zijn grafmonument. Hij is maar dertien maanden paus geweest. Onder verdachte omstandigheden stierf hij. Zijn hervormingsplannen vielen niet in goede aarde bij de kardinalen. Hij pleitte voor soberheid. Na zijn dood zijn er tot 1978 alleen nog Italiaanse pausen geweest.
Er loopt een strenge suppoost door de kerk. De sfeer vind ik koud en kil. Nee, geef mij de Friezenkerk maar.

We lopen leuke gezellige straatjes door. Ik moet denken aan de zuster die ik in zo’n drukke straat zag. Zij zat gehurkt bij een mismaakte bedelaar, had aandacht voor hem.

We komen bij Piazza Nuovo waar drie mooie fonteinen staan te pronken. In het midden staat de grootste. Een beeld staat met afgewende arm in de richting van het grote gebouw er tegenover. Alsof het wil uitdrukken: “Straks valt dit reuze gebouw nog op ons door een constructiefout”. Het verhaal gaat dat de architekten van fontein en kerk elkaars concurrenten waren.

Piazza Nuovo
Piazza Nuovo

De sfeer hier wordt gekleurd door de huizen rondom dit plein. De kleuren, okergeel en bruin tinten wat passen zo mooi bij elkaar. De geuren hier op het plein met de klanken van muziek met de aktieve kunstenaars die portretten schilderen. We genieten van dit alles. Het is benauwend heet maar je kunt lekker ijskoud water tappen. Voldaan en moe lopen we stil terug, voor de laatste keer naar onze kamer.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s