Een busreis met panoramische uitzichten.

Wakker worden op een schip in de vroege stille ochtend is opnieuw bijzonder en het uitzicht vanmorgen is weer verrassend. Elke vroege ochtend lopen we op het dek te genieten van vooral de mooie luchten. We liggen nu in het Hardanger Fjord en we zijn in Ulvik aangekomen, een klein dorp. Het is bewolkt en regenachtig. Maar ook nu is het uitzicht magnifiek. Je raakt niet uitgekeken van de sneeuw op de bergen, de watervallen en de bergen die bijna loodrecht omhoog rijzen. Ook met bewolkt weer blijft dit alles boeien. Ik zie de wolken in de bergen hangen.

Er is geen kade voor grote schepen om aan te meren. Daarom worden de reddingsboten gebruikt.
Er is geen kade voor grote schepen om aan te meren. Daarom worden de reddingsboten gebruikt om in het dorpje Ulvik te komen.

Vandaag gaan we een twee uur durende busreis maken. Ons schip ligt in het fjord, maar er is geen aanlegsteiger. Om aan wal te komen worden we met kleine boten naar de wal vervoerd. Gister hoorden we al dat er geoefend werd met de reddingsboten van ons schip. Met lawaai gingen deze naar beneden. Het is leuk om dit alles ook mee te maken. De boot zit vol met mensen. Ik ga even staan voor een beter uitzicht maar dat mag niet. Iedereen moet blijven zitten tot de boot heeft aangelegd.

Varen met de reddingsboot van het schip naar het dorp en weer terug.
Varen met de reddingsboot van het schip naar het dorp en weer terug. Leuk om dit mee te maken.

Aan wal staat de bus op ons te wachten. Ik zie een oudere dame met een rollator zoekend om zich heen kijken. Ze weet niet waar ze naar toe moet. Ik spreek haar aan en help haar om bij de bus te komen. “Geniet u van deze cruise?”, vraag ik. “Heerlijk, dat ik dit nog mee mag maken, jaren lang heb ik voor mijn dementerende man gezorgd, tot zijn overlijden aan toe. Nu is dit het enige wat ik nog kan, zegt ze. Zo kan ik toch nog op vakantie!”

In deze buurt zijn veel grafheuvels te vinden waarin de Noormannen zijn begraven.
In deze buurt zijn veel grafheuvels te vinden waarin lang geleden de Noormannen zijn begraven.

We rijden met de bus en Noorse gids wat duidelijk in onze taal vertaald wordt door Ulvik tot aan het Hjeltnes uitzichtpunt voor een prachtig beeld over het fjord, de omliggende bergen en de vruchtbomen. De wegen zijn smal met veel bochten. We komen door veel tunnels. De indrukwekkende Vallavik tunnel is zeven en een halve kilometer lang. Midden in de tunnel is een blauw verlichte rotonde. Die blauwe verlichting is voor de veiligheid zodat de mensen wakker blijven. We rijden door de Espeland vallei en we stoppen bij de grote Espeland waterval. Het regent nu harder maar toch lopen we met enkelen door om lekker dichtbij de waterval te komen. We hebben een zeer belangstellende Noorse gids. Wat fantastisch, ik zie dat hij ook als het hard regent iemand begeleidt die in een rolstoel zit. Hij neemt de tijd en bukt zich om van alles over deze plek te vertellen. Er zijn veel mooie uitzichten te bewonderen. We stoppen ook nog bij de Tuinbouwschool waar prachtige tuinen met kleurige bloemen zijn.

We keren terug naar Ulvik en zien de majestueuze Hardanger brug, één van ’s werelds langste tweebaans hangende bruggen. De gids vertelt dat er de afgelopen winter veel sneeuw in Noorwegen lag en dat het erg lang koud bleef. Vandaar dat er nu nog zoveel sneeuw op de bergen ligt. Het heeft ook veel geregend en deze zomer zijn er nog maar tien zonnige dagen geweest. In de koudste winter was het hier min 51 graden, het kan s’ winters makkelijk 30 graden vriezen. De zomers kunnen oplopen tot plus dertig graden!

Een van de langste tweebaansbruggen, waarvan de weg verdwijnt in tunnels.
Een van de langste tweebaansbruggen in de wereld, waarvan de weg aan beide einden verdwijnt in tunnels.

Het regent nog steeds maar het deert ons niet. Het is mooi om door dit verstilde plaatsje Ulvik te wandelen. In een winkel kopen we twee poncho’s, ook makkelijk voor de bergwandeling van morgen. Het witte houten kerkje uit 1859 trekt, we lopen er naar binnen. Er staan twee grote kachels en we zien een oud schilderij van het laatste avondmaal uit ongeveer 1670. Dit sobere kerkje, het treft me. In het hete Italië zag ik zoveel uitbundig versierde kerken, hier raakt me juist de rust en soberheid. Ik heb het koud door de regen, wat zal het hier in de winter bar koud zijn. We zijn nat en koud, tijd om met de boot terug naar het schip te gaan. We drinken koffie, ik zwem verschillende baantjes en ga me lekker opwarmen in de jacuzzi.

Links: rotonde en afslag in de Vallaviktunnel, uitgehakt in de rotsen (deze foto gekopieerd van derden); huis met leipeer tegen de gevel. Rechts: Kerk en kerkhof in Ulvik; het regent en heel oude dikke boom.
Links: We rijden door de Vallaviktunnel met rotonde en afslag, uitgehakt in de rotsen, 7,5 km. lang (deze foto is gekopieerd van derden); huis met leipeer tegen de gevel.
Rechts: Kerk en kerkhof in Ulvik; het regent en heel oude dikke boom.

Eind van de middag keert het schip weer en het zet koers richting Stavanger. Het is sprookjesachtig mooi op het promenadedek. Ik blijf dit alles bijzonder vinden en wil het liefst alleen maar lopen en om me heen kijken. Hier zijn we voor gekomen, kijken naar de oprijzende loodrechte bergen die in het water van het fjord schijnen te vallen. Wolken hangen tegen de bergen aan en er is nog zoveel sneeuw in de toppen van de bergen te zien.

's Avonds varen we het Hardangerfjord uit richting zee.
’s Avonds varen we het Hardangerfjord uit richting zee.

’s Avonds is er een show van zangers en dansers. Wat een talent hebben zij! Dit is echt een aanrader, wij genieten er dubbel van. Het is lang licht, de lucht is mooi met donkere en lichte wolken die overgaan in lila oranje kleuren maar dan wordt het langzamerhand donker. Er is al weer een dag voorbij. Morgen is het al woensdag, de tijd vliegt. Tot morgen.

kaart van het Hardangerfjord en aan het einde het dorpje Ulvik (in rode ster)
kaart van het Hardangerfjord en aan het einde het dorpje Ulvik (in rode ster)
Advertenties

Een gedachte over “Een busreis met panoramische uitzichten.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s