6 December 2015 – Op verkenning in Porto.

Om zeven uur gaat de wekker. We zijn nieuwsgierig naar Portugal en kijken naar buiten de duisternis in. Heel dichtbij is de verlichte haven van Leixões te zien.

We varen de haven van Leixoes bij Porto binnen.
We varen de haven van Leixoes bij Porto binnen.

Freek heeft een wandelroute van de havenstad Porto op zijn GPS gezet, dat is ons doel. We lopen van het schip door de cruise terminal. Daar staat de bus die ons naar de uitgang van het haventerrein brengt. Ik kijk om me heen en ervaar deze hele vreemde omgeving als bijzonder. Nu zoeken we de bus die naar Porto gaat. Portugezen stappen in en uit en om ons heen wordt er Portugees gesproken, ik versta er helemaal niets van. Het gaat voortreffelijk. Wat een mooi ritje is dit! We rijden langs de boulevard met fleurig groen en sierlijke palmbomen. Ik zie enorm hoge golven die op de rotsen breken. Het witte schuim spat met kristalheldere pareltjes in het rond. Fantastisch, wat een natuur kracht! Straks, op de terugweg gaan we hier nog lekker wandelen. Fietsers en joggers flitsen voorbij in felle kleding.

Meters hoge golven van de Atlantische Oceaan slaan op de kust van Portugal.
Meters hoge golven van de Atlantische Oceaan slaan stuk op de kust van Portugal.

DSC00607res

We stappen uit op een plein midden in het centrum van Porto. De lucht is helder, het voelt winters koud. Zo vroeg in de morgen is het nog rustig in de stad. De mensen hebben dikke winterjassen aan met bontkragen en mutsen. Om ons heen staan hoge gebouwen en veel kleine winkels. We lopen door het historisch stadscentrum dat dateert uit de vierde eeuw en bezet is geweest door de Romeinen en de Moren.

Via de gps lopen we een mooie route in het oude centrum van Porto.
Via de GPS lopen we een mooie route in het oude centrum van Porto.

De straten gaan omhoog, dat wordt klimmen. Langs winkeltjes en koffie huizen lopen we de straten op en af. Het is een prachtig gezicht, al die witte gele en rode huizen, winkels en gebouwen liggen a.h.w. boven op elkaar. Ik raak niet uitgekeken, en zie steeds weer vanuit een ander gezichtspunt sfeervolle straatjes en uitzichten. Porto ligt tegen de rotsen aan geklemd. Veel gebouwen zijn versierd met prachtige tegeltjes van verschillende kleuren maar de blauwe tegeltjes hebben de overhand.

Een collage van beelden uit Porto.
Een collage van beelden uit Porto.

Ik zie een grote rookpluim vlakbij een karretje. Een vrouw met een smoezelig gezicht en zwarte handen staat hier met haar handeltje, kastanjes te poffen. Echt smakelijk ziet het er niet uit. Ik zie ook een man op een krukje. Diep voorover gebogen wrijft hij de schoenen glimmend van de man die recht tegenover hem zit. ‘Arm en rijk zo dicht bij elkaar, wat een verschil,’ denk ik bij mezelf. Tegen een winkel liggen grote kapot geslagen dozen, een oude slaapzak ligt er bovenop, resten eten en lege flessen liggen er omheen. Wat triest, je zal toch zo moeten leven.. Regelmatig vraagt een bedelaar ons geld.

Handel op straat zoals kastanjes poffen en schoenen poetsen.
Handel op straat zoals kastanjes poffen en schoenen poetsen.
Nog meer handel bij het strand.
Nog meer handel op de boulevard bij het strand.

We zien een kerk die van buiten helemaal versierd is met tegeltjes. Er klinkt een helder kinderkoor. We gaan naar binnen, vandaag is het zondag, er is een mis aan de gang. We lopen verder langs een plek waar allemaal mannen munten, postzegels en nog veel meer staan te verkopen. In de stationshal staan we verbaasd te kijken naar prachtige tegelschilderijen, overal om ons heen. Ik zie veldslagen uitgebeeld maar ook vrolijke taferelen zoals feesten en werkers op het veld.

In de stationshal van Porto zijn mooie tegeltableaus te zien.
In de stationshal van Porto zijn mooie tegeltableaus te zien.

We lopen naar beneden en zien het vroegere paleis van de bisschop. Het is hier druk met toeristen want het uitzicht naar de rivier de Duro met al zijn bootjes is erg mooi. Tot slot wandelen we nog naar de kathedraal met veel barok. Ook hier is een mis aan de gang met mooi solo gezang. Het is warm geworden, 20 graden. Met het zonnetje erbij ziet alles er zo fleurig uit, de mensen lopen nu met hun jas op de arm en een ijsje in de hand. Het voelt alsof de winter naar de zomer is gegaan. We zien mooie platanen en palmen met hun prachtige stam.

We gaan met de bus terug richting Leixões. Nu zien we weer die fantastische kust met torenhoge golven. We lopen over de boulevard langs marktjes.
Het is erg leuk om hier te wandelen. In de verte valt ons cruiseschip direct op met de gebogen lijn van de terminal er voor. In de terminal is wifi. Ik zwem nog mijn dagelijkse baantjes.

Elke dag hebben we andere tafelgenoten. Het is leuk om zo met verschillende mensen te praten. De meeste mensen zijn op leeftijd of niet meer zo mobiel en dan is het prachtig om een cruisereis te maken. Aan tafel laat Freek zijn filmpjes en foto’s zien aan onze tafelgenoten die niet mobiel zijn en op het schip gebleven zijn.
De Filipijnse hardwerkende crew neemt vanavond het podium over om traditionele muziek en dans te presenteren. Ze hebben er zelf enorm veel plezier aan en dat werkt aanstekelijk op het publiek. Het schip slingert, ik word er slaperig van. Op ons bed staat een sierlijke zwaan, slapen zal wel lukken, welterusten!

Advertenties

Een gedachte over “6 December 2015 – Op verkenning in Porto.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s