7 December 2015 – Het oude Lissabon.

Hoe zou het in Lissabon zijn? Als het nog donker is kijk ik verrast naar die vele lichtjes, hoog en laag. Ik ben nieuwsgierig naar de stad en als we van het schip lopen is het buiten kletsnat. Het is behoorlijk mistig en het voelt alsof het fijntjes regent. Koud is het niet, het is 17 graden. We lopen over  natte spiegelgladde klinkertjes. Dat is oppassen want we moeten veel klimmen en dalen. We maken een wandeling door het oude Lissabon, het komt op mij over als somber en vergane glorie, jammer is dat!  Deze oude handelsstad is ontstaan rond 1200 voor Christus maar in 1755 was hier een enorme aardbeving en tsunami waarbij 30.000 mensen omkwamen. Alles moest opnieuw opgebouwd worden. We lopen langs restanten van het verre verleden, we lezen de bordjes waarop staat te lezen wat hier destijds stond.  Een trekpleister is het Castelo de São Jorge. Al van ver zien we de mensen voor de ingang in de rij staan. Wij vinden het jammer om zo lang in de rij te staan dus lopen we verder. Er is meer te zien. We lopen door het oudste district Alfama waar veel kleine winkeltjes zijn.

De oude stad Lissabon.
De oude stad Lissabon.

Al gauw zien we dat de toeristen zich hier graag laten vervoeren in grappige vervoersmiddelen. We zien kleine omgebouwde scooters, tuc tucs genoemd.
Ze zijn versierd met de mooiste kleuren en motieven. Er rijden antieke trams en veel taxi’s rond.

Vervoer in de oude binnenstad via antieke trams en tuc tucs.
Vervoer in de oude binnenstad via antieke trams en tuc tucs.

Schoenpoetsers zoeken klanten en er worden weer veel kastanjes gepoft. Ik geniet van de prachtige paarse bloeiende bougainvillea en sinaasappel bomen. We lopen langs tegelschilderijen en de oude verdedigingsmuur uit de tijd van de Moren. We willen de kathedraal bekijken maar de deuren zijn gesloten. Van buiten ziet het er indrukwekkend uit. Ook andere kerkdeuren zijn vandaag gesloten. Maar er is genoeg te zien en vooral te ervaren omdat de sfeer hier zo’n ander beeld heeft dan thuis.

Sinaasappelbomen en bougainvillea in december.
Sinaasappelbomen en bougainvillea.

Het is december, kerst komt er aan. We zien grote kerstverlichting en er is een kerstmarkt. Aan lange tafels zitten mensen te eten. In stalletjes is van alles te koop. Van sieraden tot etenswaar. We gaan het nieuwe stadsdeel bekijken. In een stoffenzaak zie ik prachtige kanten stoffen. We lopen trapjes op en af langs graffiti en veel winkels waar natuurlijk heerlijke port te koop is.

De oude binnenstad.
Beelden van de oude binnenstad.
Centrum Lissabon.
Het centrum van Lissabon.

We zouden nog de toren van Belém en het Jerénimosklooster willen zien maar dan is er meer tijd nodig. In de verte zien we op de oever van de Taag het hoge standbeeld Christo-Rei. (Christus Koning)
Als het schip om zes uur vertrekt zien we in de verte de verlichte toren en het klooster liggen. Wat een mooi gezicht!
’s Avonds is het weer Showtijd, het is zeker de moeite waard om naar de zang- en dansvoorstelling te gaan. O,o, wat is er veel te doen en te zien tijdens zo’n cruise. De kunstige vis op mijn bed kijkt me na afloop slaperig aan en ik ben in dromenland.

Advertenties

Een gedachte over “7 December 2015 – Het oude Lissabon.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s