9 december 2015 – Sightseeing Madeira.

Plotseling worden we wakker, het schip onderbreekt zijn beweging en geluid.
Zouden we er zijn, in Funchal op Madeira? We kijken naar buiten, duizenden lichtjes van hoog tot laag kijken ons in het donker aan. Daarboven zien we donkere bergen, en de heldere lucht met strepen bewolking. Fantastisch, dit moet Madeira zijn!
Het schip wordt aangelegd. We zien twee sleepboten langs varen. Zou het schip hulp nodig hebben? Het is helemaal niet koud, wel staat er een stevig windje.
Wat heerlijk, het voelt alsof de zomer terug is. Het is nog vroeg, ik voel de slaap nog in mijn ogen en kruip nog even in bed. ‘Wat ben ik toch een bofkont, anderen zijn hard aan het werk en ik mag iets van Madeira zien,’ denk ik bij mezelf.

Madeira is een groen eiland met veel bloemen, geen zandstrand.
Madeira is een groen eiland met veel bloemen, geen zandstrand.
Het hele jaar door groeien er bloemen.
Het hele jaar door groeien er bloemen.

Madeira ligt midden op zee, 700 kilometer van de Marokkaanse kust. De cruisehaven ligt een stukje verwijderd van het centrum van Funchal.
Pal voor het schip staat de bus die ons naar het centrum brengt. De eerste indrukken zijn altijd het mooist. Mij vallen gelijk die prachtig bloeiende oleanders en bougainvillea op. Wat een kleuren, verrast kijk ik naar de hoge groene bomen met fantastische oranje tulp achtige bloemen. Ik moet er steeds naar kijken. Hoe zou die boom toch heten?

Met bus, kabelbaan en wandelend verkennen we het eiland.
Met bus, kabelbaan en wandelend verkennen we het eiland.

In het centrum stappen we uit, het is al gezellig druk. We zoeken de Hop on Hop of Bus voor een sightseeing door Funchal. We zitten boven in de open lucht, zo is alles goed te zien. Het zonnetje wordt steeds warmer, de stad wordt in kerstsfeer versierd. De kleurige huizen lijken in etages tegen de bergen geklemd. De bus heeft moeite om de steile haarspeldbochten te nemen. Diep beneden ons zien we een rotspunt loodrecht naar beneden aan zee. Het is een mooie rit, op deze manier krijg je een goed beeld van de stad.

Terug maken we een wandeling langs de boulevard. Er zijn mooie parken met veel bloeiende bloemen. We gaan nu met de kabelbaan 550 meter omhoog naar Monte, een klein dorpje. Dit is werkelijk spectaculair. We zien oude huizen, kerken, groentetuinen, en geiten grazen. Op het eindpunt bekijken we een eenvoudig rustige kerk.

Er is een tropische tuin. Madeira ligt op een enorme schildvulkaan die bestaat uit hard geworden vloeibare lava. Meer dan 6000 jaar geleden was de vulkaan voor het laatst actief. We lopen een steile weg op en zien daar allemaal mannen staan die me doen denken aan de gondeliers in Venetië. Aan de kant van de weg staan veel rieten sleeën. Toeristen laten zich zo naar beneden glijden.

De carreiros staan klaar om toeristen in rieten manden naar beneden te laten glijden.
De carreiros staan klaar om toeristen in rieten manden naar beneden te laten glijden.

carreiros

Wij gaan weer met de kabelbaan terug en lopen langs de marktplaats waar veel groente en fruit verkocht wordt. We zien nog de lege vishal die schoon gespoeld wordt. Eind van de middag is het donker. Met al die lichtjes en de kleurige kerstversiering is het een bijzonder sfeertje. Madeira, hoe zou het buiten Funchal achter en in die hoge bergen er uitzien? Wat zou ik hier graag lange wandelingen willen maken. Jammer dat we hier maar zo kort zijn. Er is vanavond een muziekvoorstelling met viool, hobo, saxofoon en piano.

collage div

In onze hut kijkt een kunstig gevouwen olifant ons aan. Er is al weer een dag voorbij. Morgen hebben we een zeedag, we varen naar Las Palmas.

Advertenties

2 gedachtes over “9 december 2015 – Sightseeing Madeira.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s