12 december 2015 – Santa Cruz in Tenerife.

Wat bijzonder, donker droog grillig gebergte van lava is het eerste wat we vanmorgen zien. We zijn in de haven van Santa Cruz in Tenerife. De lucht is blauw, de zon probeert door de nevel heen te komen. Dit eiland is een landmassa van zuiver vulkanische oorsprong. Er zijn vier uitbarstingen geweest, de meest recente was in 1909, al ruim honderd jaar geleden.

We willen iets van dit eiland zien, dus gaan we vandaag op excursie.Wat treffen we het, het zonnetje warmt, het is prachtig helder weer.  De bus rijdt door de stad met hoge hotels en veel groene tropische en mediterrane bomen en struiken naar de oude koloniale hoofdstad La Laguna. De gids van vandaag geeft veel informatie. Hij vertelt o.a. dat de Canarische den langzaam groeit en bestand is tegen knaagdieren en bosbranden. Er zijn verschillende klimaatzones op Tenerife. Op de warme zuidkant van het eiland komen de meeste bezoekers. Jammer, wij hebben geen tijd daar naartoe te gaan. De medische zorg is voor alle bewoners gratis.

Vanaf de groen beboste berghellingen zien we beneden de stad Santa Cruz en de zee liggen.
Vanaf de groen beboste berghellingen zien we beneden de stad Santa Cruz en de zee liggen.

De bus klimt moeizaam omhoog over de haarspeldbochten langs enorm hoge dennenbossen. Fantastisch, wat een mooie uitzichten, ik weet niet waar ik zo snel naar wil kijken. We rijden verder door bergen en dalen van Caňadas del Teide, het Nationale Park. Dan ineens belanden we in een volkomen ander onwerkelijk gebied. Het lijkt hier wel een maanlandschap. Wat een ongewoon gebied is dit, we zitten op 2400 meter hoogte. Niets kan hier groeien. Het is winters bijna vriezend koud.

De hoogste berg van Spanje is hier in Tenerife, een slapende vulkaan... Meestal wit van de sneeuw of in de mist, maar vandaag is het zonnig, maar heel koud.
De hoogste berg van Spanje is hier in Tenerife, een slapende vulkaan…
Meestal wit van de sneeuw of in de mist, maar vandaag is het zonnig, maar heel koud.

Rillend van de kou kijken we naar de enorme pieken van de berg Teide die meer dan 3700 meter hoog is, het hoogste punt van Spanje. We komen heel dicht bij de krater die een omtrek heeft van ongeveer 46 kilometer. We staan bij de voet van de berg en genieten van het uitzicht van het omringende dorre landschap. Vreemd om hier te zijn waar eens de top van de vulkaan bij een uitbarsting eraf is gevlogen. Het voelt onwezenlijk, mysterieus. Ik knijp in mijn arm, ik ben hier echt. Verschillende keren stappen we uit de bus om rond te kijken en foto’s te maken.  Terug in de bus zie ik dat verschillende dames warme fleecejacks hebben gekocht om de kou hier boven te trotseren. Voorzichtig rijdt de bus naar beneden, terug door de grote groene bossen naar de warme zon en de blauwe zee in Santa Cruz. De fleecejacks zijn niet meer nodig, het zonnetje is welkom.

Het lijkt wel een maanlandschap op deze hoogte.
Het lijkt wel een maanlandschap op deze hoogte.

Als we terug bij het schip zijn is het zomers zonnig en warm, 24 graden. Mensen liggen te zonnen op het dek. Ik ga me warmen in de jacuzzi en ga mijn baantjes zwemmen. Wat een dag met winter en zomer tegelijk!

Vreemd gevormde steenmassa's. Door erosie zijn de zachte gesteenten meer afgesleten dan de hardere delen.
Vreemd gevormde steenmassa’s.
Door erosie zijn de zachte gesteenten meer afgesleten dan de hardere delen.
Bij een afgraving zien we mooi gekleurde geologische lagen bij de krater.
Bij een afgraving zien we mooi gekleurde geologische lagen bij de krater.

Vanavond treedt Rubén Vilagrand op. Hij heeft een unieke en moderne benadering van mime, goochelen en komedie. Wat een knappe goocheltrucs worden er gedaan. Wij houden ervan om vooraan te zitten en het aardige is dat je dan kans hebt om bij het spel betrokken te worden. Deze keer is het mijn beurt, ik word het podium opgetrokken en speel het spel mee. Ik heb er plezier in en mag linten vasthouden die in een ballon veranderen. Ook verschijnen en verdwijnen er zomaar geldstukken in een glimmende kom.

Het schip zet koers naar Casablanca in Marokko.
Als we onze hut binnen komen ligt er een gevouwen schildpad op ons bed.
Het bed lokt, lekker slapen en morgen gezond weer op!

Advertenties

Een gedachte over “12 december 2015 – Santa Cruz in Tenerife.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s