14 december 2015 – Van Casablanca naar Rabat.

Het is 6 uur in de morgen. Het is vreemd stil. Ik word er wakker van en kijk naar buiten. Het schip vaart niet meer, we zijn in Casablanca! Ik zie lichte gebouwen en de verlichte Hassan 2 Moskee prikt uit de duisternis.
We lopen van het schip en gelijk zien we mannen in Marokkaanse kafka’s  die ons goed in de gaten houden. De sfeer is oplettend en op afstand, zou het wat vriendelijker kunnen?
We stappen in de bus voor een excursie om de Marokkaanse cultuur te ervaren. Onze Engels sprekende gids die een feestelijk witte kafka draagt stelt de chauffeur Hamed en zichzelf, Shouk, aan ons voor.
De bus rijdt door druk stadsverkeer, aan weerszijden zie ik veel palmbomen.
Wat een ander stadsbeeld is dit Islamitisch gebied waar de kerstversiering er niet bij hoort, met vrouwen in traditionele kledij en mannen gekleed in kafka’s. De gids heeft er zin in, hij geeft veel informatie.
Er worden veel nieuwe huizen gebouwd. De grond is rood bruin, kurkdroog. Het heeft heel lang niet geregend. De huizenprijs in het centrum van Casablanca is hoog in relatie tot wat de mensen verdienen. De overheid doet veel aan sociale woningbouw om de ontevredenheid van burgers te voorkomen.
De gids Shouk vertelt honderduit, hij is trots op zijn land.

Detail toren Hassan II moskee.
Detail toren koning Hassan II moskee.

We stoppen bij de koning Hassan II Moskee voor een foto stop. Wat een enorm grote moskee is dit met prachtige olijfgroene versieringen. Er staat bewaking met vuurwapens. Het is nu nog rustig bij de moskee. Het zonnetje schijnt heerlijk. Ik voel me wel erg westers gekleed naast de gesluierde dames die hier lopen. We rijden verder naar Rabat de hoofdstad van Marokko en een van de vier keizerlijke steden. Bij het Koninklijk Paleis en de Hassan toren uit de 12e eeuw lopen we met de oplettende gids mee naar de buitenkant van het paleis. Voor de ingang zien we allemaal bewaking staan. Er is veel bedrijvigheid, ruime tuinen en plantsoenen met hier op dit terrein een opleidingscentrum voor zonen uit de hogere milieus. Ook zien we veel zuilen uit de Romeinse tijd.

Paleis van de koning
Paleis van de koning

We gaan de bus weer in en zien enorm grote begraafplaatsen. Het is vandaag wel heel veel stil zitten in de bus. Maar we vervelen ons geen minuut omdat het erg leuk is naar buiten te kijken. Dit stadsbeeld is zo anders dan thuis. Kijk maar naar de droge velden, tropische bomen, grote cactussen, karren vol gestapeld met een paard er voor. En overal zie ik witte, gele en bruine huizen met allemaal satelliet ontvangers op ieder dak.
De volgende stop is bij het prachtige Mohammed V mausoleum. We mogen er zelfs in langs de bewaking en zien veel pracht en praal bij de tombe van de koning.

De graftombe van koning Mohammed en zijn twee zonen.
De graftombe van koning Mohammed V en zijn twee zonen.

We stappen uit bij de Kasbah van de Udayas – dit is een oude op een berg gebouwde fortificatie met uitzicht op de Atlantische Oceaan. We lopen door poorten versierd met groen. De gids wijst ons op de deuren van de huizen die in de grote deur nog een kleine deur heeft. We drinken op een gezellig terras munt thee en genieten van de rust en de vriendelijke sfeer in deze straatjes. Er worden kritische vragen aan de gids Shouk gesteld over bijvoorbeeld de positie van de vrouw in dit land. Vanmorgen leek hij streng en op afstand maar nu is er meer openheid en komen de vragen los. Ik zie hem denken over wat hij wel en niet wil zeggen. Voor al deze vragen is meer tijd en vertrouwen nodig. We lopen door de mooie Andolusische binnentuinen van de Kasbah met palmen, sinaasappelbomen en bloeiende planten. Verkopers proberen hun waar aan ons te verkopen maar vervelend opdringerig zijn ze niet. We kijken naar de heldere blauwe zee met hoge golven en lopen weer naar de bus voor de rit terug naar Casablanca. Wat is het hier fantastisch mooi!

Op weg naar de poort van de Kasbah van de Udayas.
Op weg naar de poort van de Kasbah van de Udayas.
De in Andalusische stijl uitgevoerde binnentuin van de Kasbah.
De in Andalusische stijl uitgevoerde binnentuin van de Kasbah.
De kasbah doet ook wel Grieks aan.
Door de blauwe kleuren doet de kasbah ook wel Grieks aan.

De weg is mud vol met auto’s, scholen hebben vrij tot twee uur vanmiddag, dan is er weer school tot vijf uur. Wat een mooi gezicht, op de velden zie ik verschillende schaapskuddes met hun herder, het is alsof de tijd stil is blijven staan. Terug in Casablanca zien we huizen waar veel wasgoed hangt te drogen, ook al weer zo’n mooi plaatje. De gids loopt met ons een grote winkel in waar allerlei Marokkaanse snuisterijen te koop zijn. Wij kopen twee petten van leer. We krijgen even vrije tijd om rond te kijken, waarna de bus ons weer teug brengt naar de ms Rotterdam. Het was een lange maar boeiende excursie en zeker de moeite waard.

´s Avonds is er op het schip in het theater een zang/ en dans voorstelling.
´s Avonds is er op het schip in het theater een zang- en dans voorstelling.

Om zes uur varen we verder richting Cádiz in Spanje. Vannacht mogen we de klok weer een uur vooruit zetten. En vanavond gaan we kijken naar een Internationale dansvoorstelling met Russische folklore en de traditionele Indische dans. Op ons bed staat een sierlijke pinguin maar mijn ogen vallen bijna dicht. Slapen, daar zijn we aan toe!

Advertenties

Een gedachte over “14 december 2015 – Van Casablanca naar Rabat.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s