17 december 2015 – van A Coruňa naar Santiago de Compostella.

We staan vroeg op want we moeten op tijd zijn voor de excursie. Het verbaast ons dat er maar zo weinig mensen  zijn die met deze excursie mee  gaan. Het is nog donker als we vertrekken. A Coruňa is een grote drukke havenstad. Het ligt in Galicië op loopafstand van de zee. A Coruňa moet een mooie stad zijn met overblijfselen van de Romeinse muur die ooit de hele stad omsloot. Er zijn veel mooie gevels met een galerij aan de kleurige gebouwen die aan de haven liggen. De bus rijdt de stad uit.

De zij ingang van de kathedraal van Santiago de Compostella (de voorzijde wordt gerestaureeerd).
De zij ingang van de kathedraal van Santiago de Compostella (de voorzijde wordt gerestaureerd).
Een aantal foto's van het interieur van de kathedraal.
Een aantal foto’s van het interieur van de kathedraal.

Wij hebben gekozen om vandaag Santiago de Compostella te bezoeken. Deze plaats trekt ons omdat het een bedevaartsplaats is waar duizenden mensen als pelgrim lopend of fietsend naartoe gaan. Eigenlijk zouden we er natuurlijk ook als pelgrim binnen willen komen. Op deze manier, met een luxe cruisereis en gebracht worden met een bus, staat voor mijn gevoel haaks op het leven van de reizende pelgrim.  Maar nu hebben we de kans om iets van Santiago de Compostella te kunnen zien en dat is toch ook bijzonder.  De rit duurt ruim een uur. De gids begint al rap met vertellen maar veel mensen dutten al in omdat het nog donker is. Ik zie en voel aan de stijgende bus dat het hier heuvelachtig is, een prachtig gezicht met al die lichtjes. Dit lijkt me wel een zwaar wandel- en fietsgebied met veel klimmen. Pas tegen half tien wordt het licht.
Hier over al die hoge heuvels lopen en fietsen al die pelgrims dus. In gedachten reis ik met ze mee.
Ik krijg zin om weer een lange fietstocht te maken.

De bus stopt, het regent en het is koud. We zijn er. Hoog zie ik de kathedraal, jammer, hij staat in de steigers, zo is niet alles goed te zien. We lopen omhoog. Er is op dit vroege uur op 17 december geen pelgrim te zien. Door de regen en de kou ziet alles er een beetje somber uit. Ik denk aan al die pelgrims die hier in de zomer heet en moe met veel ervaringen als bedevaartganger komen. Zullen ze vinden wat ze zoeken? De gids vertelt veel, loopt met ons om de kathedraal heen, langs het hospitium dat speciaal voor de pelgrims is gebouwd. We zien het beeld en de kerk van Franciscus van Assisi, veel winkels en nog meer. Herinneringen aan onze fietstocht naar Rome komen terug. We krijgen vrije tijd om de kathedraal binnen te gaan.

Het vroegere hospitaal waar de zieke pelgrims werden verpleegd, is nu een hotel.
Het vroegere hospitaal waar de zieke pelgrims werden verpleegd, is nu een hotel.

We lopen naar de crypte waar het graf van Jacobus is, raken zijn beeld aan en bekijken andere gedeelten van deze bijzondere kathedraal. We lopen door de beroemde Jubilee deur. Buiten zijn bedelaars aan het bedelen en we horen mooie Keltische doedelzak muziek. In het Katholieke Koningen Hotel staan drankjes en hapjes voor ons klaar en een Spaanse muziekgroep maakt vrolijke muziek.

De regen is opgehouden, de zware bewolking blijft. We moeten weer terug, zullen we hier ooit weer eens komen? De bus rijdt ons weer netjes naar de ms Rotterdam in A Coruňa.
Ruim een uur voordat het schip vertrekt horen we de motoren weer starten. We zien de loodsboot en het schip wordt gedraaid. Nu is het snel donker. We varen de haven uit en zien de mooie kleurige gebouwen langs de boulevard. Ook zien we stralende banen licht van ’s werelds oudste nog werkende vuurtoren. Wat is dit sfeervol om zo Spanje te verlaten. Nog even en dan is dit prinsessen leven voorbij en dat is maar goed ook. We hebben nog twee zee dagen voor de boeg voordat we weer in Rotterdam aankomen.

In A Coruňa staat de oudste nog werkende vuurtoren uit de tijd van de Romeinen.
In A Coruňa passeren we de oudste nog werkende vuurtoren uit de tijd van de Romeinen.

De restaurants in het schip zijn op zijn Indonesisch versierd en het menu is er ook bij aangepast. Aan tafel is het gezellig. Onze tafelgenoot vertelt enthousiast over zijn vele fiets- en motortochten die hij heeft gemaakt. Hij is ook naar Santiago de Compostella gefietst, het plezier spat van zijn verhaal af. Wat is het leuk om naar zijn verhalen te luisteren! Het werkt stimulerend voor een volgende fietstocht daar of ergens anders naartoe.

Laat op de avond is het buiten weer aarde donker met het geluid van de ruisende bruisende zee. En het is en blijft apart om te gaan slapen met geen vaste grond onder ons. Vannacht gaat de tijd op het schip 1 uur terug.
Een kunstige watervogel ligt op ons bed en mijn ogen vallen bijna dicht. Welterusten.

Advertenties

Een gedachte over “17 december 2015 – van A Coruňa naar Santiago de Compostella.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s