Van Tournai tot St. Quentin.

Vandaag 30 mei gaat het gebeuren, we gaan beginnen met onze fietstocht naar Santiago. Ik ben blij dat het zo ver is want nu ligt al dat voorbereiden ook achter ons, het is gewoon tijd om te gaan. Na een druk maar gezellig weekend met een familiereünie  en het verjaardagsfeest van Lizzie :”Ik ben al drie” is het zo ver. Weer of geen weer, we gaan. Als ik wakker wordt klettert de regen op het dak. Het giet, en niet zo’n beetje. Dat is nu niet erg want we rijden eerst naar Tournai in België, maar straks?
Gert, onze zoon rijdt mee. Dat is fantastisch, hij rijdt onze auto weer terug naar huis. De auto is vol met al onze tassen. We hebben ieder twee achtertassen en twee voortassen mee voor op de fiets, met nog een stuurtas en een bagagerol met tent of dekbed.
Het lijkt wel herfst, het is 13 graden en het is net alsof we in de wolken rijden. Het water spuit meters hoog. Er is weinig zicht op de weg, de ruitenwissers gaan steeds heen en weer. Het plan is om vandaag nog wat kilometers op de fiets te maken. Als het ook nog onweert besluiten we om vanmiddag een b&b of hotel te zoeken. Dit is geen weer om een tentje op te zetten.

In Tournai tegenover de kathedraal drinken we koffie en eten we een uitgebreide salade. Om ons heen wordt rap Frans gesproken, het is er warm en gezellig. We gaan de kathedraal in en krijgen uitleg van een gids. Ook krijgen we onze eerste stempel in onze pelgrimspas. De vriendelijke Frans sprekende gids vindt het heerlijk om Nederlands te kunnen spreken. De kathedraal staat in de steigers, al jaren wordt er aan gerestaureerd. We zoeken de auto in de stille parkeergarage en rijden verder. Ineens zien we de Jacobskerk. Het leuke is dat dit een heel oude pelgrimskerk in romaanse stijl is. Natuurlijk gaan we hier ook naar binnen. Er zijn kleurige fresco’s met musicerende  engelen.  Prachtig, we zien beelden van de apostel Jacobus en buiten lopen we over de Jacobusschelp, mooi, zal die schelp ons onderweg de juiste richting wijzen?

We krijgen onze eerste stempel in de kathedraal van Tournai.
We krijgen ons eerste stempel in de kathedraal van Tournai.

Nog steeds regent het keihard, het lijkt wel alsof we door een rivier rijden.
We staan stil bij enkele chambres d’hotes maar er wordt niet opengedaan. We rijden dus verder tot Compiegne waar we bij een Ibis hotel een warme kamer en een fris bed vinden.
Heerlijk, een lekker kop koffie, een warme douche en we kunnen jullie ook nog bericht doen over onze eerste dag! Nu eerst maar lekker slapen en morgen gezond weer op. Zal de dag van morgen weer zo veel regen brengen?  Volgens de weersverwachting is het een regendag..

31 mei.
Uitgerust stappen we na een prima ontbijt op de fiets. De weg gaat omhoog naar de grote kathedraal waar we een mooi Jacobus beeld en op de vloer een mozaïek van een labyrint zien. Wat is een labyrint toch bijzonder, het is de bedoeling dat je niet verdwaalt maar je doel bereikt, een mooie gedachte.

Labyrint in kathedraal St. QUENTIN
Labyrinth in kathedraal Compiegne.

Het is erg vochtig buiten en al snel gaat het motregenen. Het wordt koud, de regenjas moet aan. Ondanks het klimmen in dit heuvelachtige gebied hebben we het steeds koud. Dit is gelijk een goede oefening met klimmen en wennen aan fietsen in de regen. Ik vind het niet zo erg, nu hoef ik daar ook niet meer tegen op te zien. Alles went en hoe was het ook al weer ‘Men lijdt het meest voor het lijden wat men vreest en nooit op komt dagen’. Onderweg drinken we koffie in een heel oud smoezelig café met drinkende luid pratende oude mannen. Het regent steeds harder. We passeren kleine dorpjes en worden begeleid door vogelgezang. We vinden een slaapplaats onder de Jacobskerk in St Quentin waar de deur open wordt gedaan door een vader die met zijn zoon naar Santiago fietst. Het is er lekker warm, de kachel is aan. De fiets kan onderdak staan, de kleren kunnen drogen en er is zelfs een centrifuge. Er zijn 10 bedden en er is een douche en een keuken waar je je eigen maaltijd kunt koken. Wat een gastvrijheid! Een winkel is in de buurt en ons potje is snel gekookt. Het smaakt ons lekker, ons bedje is gespreid. Er komt een vriendelijke dame om het geld te innen. Wat wil je nog meer? Dat wordt lekker slapen straks. Ik slaap hier met vier heren, wat een luxe, welterusten!

Advertenties

6 gedachtes over “Van Tournai tot St. Quentin.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s