26 en 27 juni – Door de hoogvlakte richting de stad Leon.

Zachtjes staat iedereen op.  De lopende pelgrims verzorgen heel precies hun voeten voordat zij verder lopen. Wij zwaaien Peter uit en vertrekken zelf ook.

Donkerbruine aarde, je kunt de kou in de lucht zien. 's Morgens vroeg heb ik de foto genomen.
Donkerbruine aarde, je kunt de kou in de lucht zien. ’s Morgens vroeg heb ik de foto genomen. Op de achtergrond de hoge bergen richting kust Golf van Biscaje.

Het is duidelijk, we zijn in de hoogvlakte waar de snijdende wind voort raast over de felgele graanvelden. Het is ijzig koud in de vroege morgen als we over de rechte hobbelige wegen fietsen. De snijdende wind blaast van opzij door al je kleren heen. Het doet me denken aan de winterse barre Elfstedentocht. Het is een mooi gezicht om de pelgrims te zien lopen met hun grote zware rugzakken en hun wandelstokken in de gele graanvelden. Wat een gewicht dragen zij op hun rug kilometers lang. “Buen camino” klinkt het steeds.

De lopers en fietsers krijgen informatie over de nog af te leggen kilometers. Zal het mee of tegenvallen?
De lopers en fietsers krijgen informatie over de nog af te leggen kilometers. Zal het mee of tegenvallen?

Soms zie ik een grote dode slang  of ander dier op de weg liggen. Het is doorzetten en genieten in deze weidse gele velden met gierende zijwind en een onbewolkte felblauwe lucht. In de verte blinkt hoog gebergte. Klimmen in de bergen dat staat ons nog te wachten. Steeds weer varieert het landschap.

Uitgestrekte goudgele graanvelden.
Uitgestrekte goudgele graanvelden.

We willen kilometers maken want we treffen het met de wind, je zal hem maar steeds helemaal tegen hebben.. De dorpjes zijn klein en verlaten. Sahagun is een mooi oud stadje. In 1080 werd hier een benedictijner abdij gebouwd volgens de regels van Cluny. We zien de overgebleven boog  waar de weg tussendoor gaat. Ook werd er een brug gebouwd.

Oude ik gestorte lemen gebouwen, maar ook nieuwe. Stro en leem, wat ziet het er mooi uit.
Oude  vervallen lemen gebouwen, maar ook nieuwe. Stro en leem, wat ziet het er mooi uit als het nieuw is.

We hebben vandaag al heel wat kilometers gefietst, we zoeken een albergue in El Burgos Ranero, vroeger was dit een klein boerendorpje. De oude lemen huizen en schuren herinneren nog aan arme tijden. De mooie kerk met het Jacobs beeld is gesloten maar de ooievaars hoog op hun nesten verzorgen hun jongen. We huren een kamer in Albergue la Laguna, tegenover een meertje. Een eigen kamer en badkamer en een tuin met ligstoelen, heerlijk!  Er is een goed restaurant, Piedras  Blancas waar ze een gezond pelgrims menu serveren. Hier zullen we lekker op slapen.

Onze pelgrimsmaaltijd: 3 gangenmenu en een fles wijn voor 10 euro in het restaurant. Hoe is mogelijk.
Onze pelgrimsmaaltijd: 3 gangenmenu en een fles wijn voor 10 euro in het restaurant. Hoe is mogelijk.

27 juni. Bezoek aan de stad Leon.

Slapen in je eigen kamer op een rustige plek doet goed, we kunnen weer verder. We willen vanmiddag Leon bekijken, het zou jammer zijn deze stad voorbij te fietsen, en we hebben tijd genoeg. Bewust gebruiken we genoeg weken voor deze tocht. Zo kunnen we de zware stukken in korte etappes verdelen en hopen we ook tijd voor vrije dagen te hebben.

Elke dag is de eerste blik om me heen op de fiets verwondering. Vandaag bewonder ik de hoge bergen ver weg die dichterbij komen, de zon op de gele velden, het glooiende terrein. En, wat apart, er is geen dier te zien geen schaap, koe of wat dan ook. Platanenboompjes zijn voor de schaduw op het pad aangelgd voor de pelgrims. Mooi, mooi, mooi…!

Na een dik uur fietsen ruiken we koffie en .. kijk eens daar in deze stilte  is een gezellig terras  Piedras Blancas 11 met een albergue. Mmm, een croissant met die heerlijk gevulde chocolade smaakt naar meer,verrukkelijk. Voordeel van deze tocht is dat we van al dat  snoepen en lekker eten niet veel hopen te groeien.

We zien heel veel ooievaars onderweg. Elke kerktoren heeft wel 3 of 4 nesten op zijn dak.
We zien heel veel ooievaars onderweg. Elke kerktoren heeft wel 3 of 4 nesten op zijn dak.

We gaan weer verder, even klimmen en dan weer met vaart dalen. Een ooievaar op een toren kleppert met zijn snavel, wantrouwend kijkt hij ons aan. De gele graanvelden geven ruimte aan groen bouwgrond. We zien meer bomen, irrigatie kanalen geven water, er wordt gesproeid. Linten van groene bomen tegen de blauwe lucht sieren de omgeving. Door het groene bos naderen we de voormalige koningsstad Leon.

Irrigatie kanalen zorgen voor water aanvoer voor gewassen.
Irrigatie kanalen zorgen voor water aanvoer voor gewassen.

We fietsen op een lange brug over een bruisende rivier. Het waait minder, heerlijk fietsweer.  Al fietsend voelt het alsof ik steeds meer energie krijg om te fietsen maar zal dat in de bergen ook zo zijn? Ik denk het niet. De hoge bergen met gletsjers  van sneeuw en ijs komen al maar dichterbij. Het is half twaalf en nu al behoorlijk warm. Wat een verschil in temperatuur is het in de ochtend of de middag.  Het kan in de hoogvlakte winters koud voelen door de ijzige wind maar ook snikheet door de brandende zon. Vanmiddag wordt het vast behoorlijk warm in de stad Leon.  Voor de middag hitte, het is 14.00 uur, rijden we de stad binnen. ‘s Middags is het eigenlijk te warm en te zwaar om te fietsen.

In de stad loopt de rivier en daarnaast een lang park met leibomen voor schaduw.
In de stad loopt de rivier en daarnaast een lang park met platanenbomen voor schaduw.

Midden in het centrum staat de albergue waar we gaan slapen RP San Francisco de Asis. Dat doet me denken aan de fietstocht vorig jaar naar Rome. Fantastisch, we huren een eigen kamer, zelfs met badkamer en toilet en, wat een service, je was kan je hier inleveren, alsof er echte kabouters bestaan! We kunnen ook reserveren voor het diner, wat zijn we toch een bofkonten.

Een prachtige kathedraal in Leon.
Een prachtige kathedraal in Leon.

Het is echt puffend heet, 28 graden in de schaduw. We lopen door de stad langs de mooie gebouwen met allure en de rivier de Rio Bernesga naar de kathedraal. De portalen alleen al zijn de moeite waard om te bekijken. De kathedraal wordt gerestaureerd, de spitse toren en het roosvenster, wat zijn ze mooi versierd. We zijn moe, zittend op een bank in de schaduw laten we dit moois naar binnen komen. We zien een prachtig gebouw de Casa de Botines, een opvallende schepping van architect Anthony Gaudi. Na een paar boodschappen lopen we terug naar de albergue. Even tijd om uit te rusten.

Straat in centrum Leon.
Straat in centrum Leon.

 

Ontmoetingen onderweg.

Daar komt hij, de alleengaande fietsende pelgrim. We herkennen hem aan zijn fietshouding. In Duitsland hebben we elkaar nog kort gesproken. We zien dat hij er moe uit ziet en het toeristenbureau in loopt. Zou hij een albergue zoeken? We lopen naar hem toe en geven hem de tip van de albergue waar wij nu zitten.  Hij is inderdaad moe en wil even een paar dagen niet fietsen maar rust. Ik hoop dat hij die rust vindt want de stad is druk en heet.

 

Advertenties

4 gedachtes over “26 en 27 juni – Door de hoogvlakte richting de stad Leon.

 1. Volgens mij is het weer wel echt pelgrim waardig, alle ontberingen en dan denk je nog bergen met sneeuw en ijs te krijgen…..zal de km stand wel klein wordt, wel vergelijken met het begin. Toch nog iets meer dan 400, ik vind jullie toppers!

  Like

 2. Het blijft boeiend, jullie verhaal. Echt afzien als pelgrims. Kun je je voorstellen hoe het vroeger was. Geen platanen op de pelgrimsroute. Succes en geniet van de volgende etappes. Stoer!

  Like

 3. Hallo deurzetters, geweldig wat een prestatie, nog even en dan einde in zicht…
  Iedere dag weer een feestje als je op je fiets zit en om je heen kijkt, je klein voelen onder die blauwe hemel, echt genieten.
  Succes Anje

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s