2 juli – Naar Villafranco del Bierzo

De druivenvelden rond El Bierzo
De druivenvelden rond Villafranca del Bierzo.

Op onze afscheids borrel dronken we wijn uit de streek van el Bierzo, vandaag fietsen we deze omgeving binnen. In El Acebo zagen we deze naam al in hout gebeiteld. Uitgerust stappen we op de fiets. De afdaling leidt verder over een uitlopende kam het dal in langs steile hellingen. Het is best erg steil, oppassen dus! Mooi met de mist en zon op het dal, en de stad Ponferrada . Fantastisch, maar nog koud.. Haarspeldbochten, kuilen en hobbels, voorzichtig. .. Ik hoor geronk van een camper die een poos heel langzaam achter me rijdt. In Molinaseca bekijken we een kerkje en we lopen over de oude Romaanse stenen brug. We bekijken dit bloemrijke dorp waar ook  veel uitstekende balkons zijn. We zien een kapel met een stenen kruis, het beeld van St. Jacob en het  voormalige hospital.

Het dorpje xxx met de oude stenen brug
Het dorpje Molaniseca met de oude stenen brug.

 

Met een sneltrein vaart  fietsen we de grote universiteitsstad Ponferrada binnen.  Wat is Spanje toch een heerlijk oord, vriendelijke mensen, betaalbaar en mooi zonnig  weer!

De Tempeliersburcht in Ponferrada.
De Tempeliersburcht in Ponferrada.

Bij de Tempeliersburcht staan we verwonderd te kijken, er is een middeleeuws feest. Mannen als ridders verkleed en vrouwen in het wit als rijke adele dames lopen rond de burcht. Heel vroeger werden de pelgrims in deze burcht beschermd door de geestelijke ridderorde, de Tempeliers. Rond het jaar 1000  werd de stad op de resten van een Romeinse vesting gebouwd. Tussen de 12e en de 14e eeuw bouwden de Tempeliers hun laatste bastion. We lopen over de stenen toegangsbrug en zijn onder de indruk van de hoge kanteeltorens. We kopen kaartjes om dit alles  van binnen goed te bekijken.

Tempeliers bewaken de ingang.
Tempeliers bewaken de ingang.

Wat een feest, inwoners zijn middeleeuws verkleed. We wandelen langs de hele burcht. Voor kinderen en volwassenen is er vermaak. Ze kunnen zich verkleden als ridder en de kinderen mogen knutselen. Ook ik verkleed me als ridder. Wat is die helm en toebehoren zwaar om te dragen, bij elkaar is het zeker 25 kilo wordt me verteld. De Tempeliersburcht had ook een bankiers functie voor vorsten. Helaas, jaloezie over de groeiende rijkdom en drankzucht, zorgden  voor de ondergang van deze orde. Na 1312 zijn ze uit Spanje verdreven.

Wie herkent deze strijdbare Tempeliers vrouw nog?
Wie herkent deze strijdbare Tempeliers vrouw nog? De metalen kleding weegt maar liefst 25 kg.

Het landschap ziet er ook anders uit: veel frisgroene kastanjebomen en weiden met daartussen wijngaarden. Dit is dus El Bierzo. Het is weer constant klimmen en dalen, nog steeds fietsen we van het ene bergdorpje naar het andere. In het mooie stadje Cacabelos is het aardig om de kapel van Romepelgrim San Roque te bekijken.

Het wordt weer heet, we hebben vandaag genoeg gefietst. In Villafranca del Bierzo vinden we een prima slaapplek in Albergue De La Asociacion Ave Feniks.  We hebben een kleine slaapzaal voor onszelf! Eens is deze albergue door brand verwoest maar later is het weer uit de as herrezen, vandaar de naam.  Hiernaast staat de prachtige Santiago kerk uit 1186. Deze had voor pelgrims een bijzondere betekenis. Onder de ‘ Poort van Vergeving ‘ was voor degenen die niet verder konden gaan door zwakte of ziekte, dispensatie mogelijk van het laatste deel van de tocht. Hierdoor ontvingen zij toch dezelfde aflaten als in Santiago. Dit was voor hen erg  belangrijk, naast de kerk zijn veel pelgrims graven. .

De oude pelgrimskerk in
De oude pelgrimskerk in Villafranca del Bierzo uit het jaar 1186. Het hoofdportaal is aan de zijkant links.

 

We kunnen een kaartje kopen om vanavond mee te eten van onbespoten voedsel gekookt uit eigen tuin. Aan lange tafels zitten veel hongerige pelgrims om samen te eten. De hospitalero’s lopen dienstbaar ons te bedienen. De gastheer, eigenaar Jesus Arias Jato vraagt of iedereen wil gaan staan en of we elkaar een hand willen geven. Hij spreekt een gebed uit en iedereen beantwoordt het gebed. Dan gaan we eten. Het is een heel gezonde voedzame maaltijd. Heerlijke soep, vlees, salade en kersen. Fantastisch, allemaal voor ons gekookt. Morgen is er ook een ontbijtje. Dat komt goed uit want morgen wacht er zwaar klimwerk op ons naar de Cebreiro. Deze dag heeft opnieuw vele verrassingen, wat een tocht!

Detail van het hoofdoorzaak van de pelgrimskerk.
Detail van het hoofdportaal van de pelgrimskerk.

 

Advertenties

3 gedachtes over “2 juli – Naar Villafranco del Bierzo

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s