Rondje Trynwâlden en het Bildt.

annekeonderweg

Sinds mensenheugenis zijn er vele wegen die naar Rome en Santiago gaan.
Wij vertrokken uit België maar we willen nog vanuit onze eigen omgeving een deel naar ons beginpunt fietsen. In de Jacobsstaf, het blad van Het Genootschap van Sint Jacob, lezen we over het Jabikspaad. Wie wordt dan niet nieuwsgierig? Wij krijgen zin om delen van dit pad te gaan fietsen.

Camino Frisia en Jabikspaad Camino Frisia en Jabikspaad

We lezen: de oorsprong van het Jabikspaad ligt in de geschiedenis van de eerste boeteling de valsemunter Asing die door abt Freek van Hallum rond 1165 naar Jeruzalem, Rome en Santiago de Compostella werd gestuurd. Hij liep de Camino Frisia met zijn reisgenote Gertrudis, de eerste Friese pelgrim waarvan bekend is dat zij Santiago de Compostella inderdaad bereikte. Ze vertrokken vanuit het klooster Mariëngaarde in Hallum dat aan het Jabikspaad ligt. Waarschijnlijk zijn ze naar Stavoren gereisd en daar aan boord gegaan.

Het is…

View original post 1.149 woorden meer

Een gedachte over “Rondje Trynwâlden en het Bildt.

  1. Erg mooi Anneke! en ik herken veel van wat je schrijft van onze eigen fietstochten, vroeger en deze zomer. Dat Jabikspaed is inderdaad bijzonder, zoveel herinnering aan Jacobus in Friesland, doorlopend naar Utrecht. Leeuwarden, Jacobijnerklooster en kerkhof,
    Mooie kaart die je afbeeldt. Het barstte van de kloosters, natuurlijk allemaal posten in een overwegend heidense omgeving.
    Kees

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s