Jubileum – Camino Genootschap St Jacob / regio Groningen / Drenthe.

Wie eens de tocht naar Santiago maakt en de lange weg van de camino  voelt en beleeft, wordt geraakt door het pelgrims virus.  Je beseft dat deze pelgrimstocht veel  vraagt en geeft, je kunt niet om jezelf heen, een  onvergetelijke ervaring.   Het kan heimwee geven als je gedachten later thuis terug gaan naar de tocht door het levende museum van Spanje. Het voelde als één brok geluk! Je denkt terug aan de ontmoeting  met andere pelgrims, samen je verhalen en  levensweg delen. Nieuwe plannen borrelen op. Welke route zou je nog meer kunnen maken?
Wat is heerlijker om opnieuw met pelgrims bij elkaar te komen, bij te praten en samen een wandeling of fietstocht te maken? De uitnodiging van de regio Groningen / Drenthe om het 25 jarig Jubileum – Camino te vieren heeft zijn werk goed gedaan. Wij willen dit feest mee maken.

25 jarig feest vieren met een speciale busreis.
25 jarig feest vieren met een speciale busreis.

Het is 29 oktober een uitgelezen zonnige herfstdag. We rijden naar Vries nadat we onze fietsen hebben neergezet bij de Jacobuskerk te Rolde. “Mooi Drenthe”, denk ik als ik naar buiten kijk. De zon kleurt de rode en gele bladeren van de hoge bomen met een gouden gloed. De bladeren knisperen onder mijn schoenen als we naar het café “Onder de Linden” lopen. Ik hoor gezellig geroezemoes als de deur open zwaait. Er zitten al veel mensen aan de koffie met een Drents turfje. We melden ons bij het feestcomité en genieten mee van koffie en lekkernij. Na het welkomstwoord van Bouwe, de voorzitter rijden er twee oude historische bussen voor. Prachtig, met zijn allen, alsof het een schoolreisje is, gaan we naar Rolde. Bij de Jacobuskerk stappen we uit. Dit is een historische plek, de kerk staat dichtbij het grote oude hunebed. De koster vertelt over de geschiedenis en de inrichting van deze kerk.
De kleurige gebrandschilderde ramen die de Drentse dingspelen weergeven trekken de aandacht.

De wandelaars hebben er zin in.
De wandelaars hebben er zin in.

Er kan nu gewandeld of gefietst worden. Sportieve wandelaars zie ik in een lang lint achter elkaar langs het smalle pad de groene velden intrekken. Het is nog koud. Wij stappen op de fiets en onder de bezielende leiding van Klaas is het een genot om met dit fantastische weer in mooi Drenthe te fietsen. Klaas heeft een bijzonder mooie tocht uitgestippeld. De molen is open, deze bezichtiging is een verrassing. De molenaar vertelt vol verve over zijn molen die hij ‘de slanke dame’ noemt. We fietsen door Balloo met zijn oude Drentse boerderijen naar Loon. Verschillende keren wijst Klaas ons op de natuur en allerlei bijzonderheden. In de “Herberg van Loon” zwaait de deur opnieuw gastvrij voor ons open. De wandelaars zijn er al! Het is er lekker warm, ik ruik heerlijke soep, en de broodjes met croquet doen ons watertanden. Tijdens het eten wordt er wat afgepraat, wat is het gezellig. Hele verhalen over wat men beleefde tijdens de tocht naar Santiago hoor ik om me heen.

Onze gids Klaas geeft informatie.
Onze gids Klaas geeft informatie.

Maar er gaat weer verder gewandeld en gefietst worden. We fietsen door het gebied van de Drentse Aa over het Jacobspad terug naar Vries. De zon heeft de kou verdrongen, het wordt zelfs een heerlijke temperatuur. De omgeving is werkelijk fantastisch op deze gouden herfstdag, het is puur  genieten. We komen de wandelaars tegen als we Vries binnen rijden. Onder het genot van een drankje tijdens ‘Café St. Jacques’ in “Herberg Tió” nemen we afscheid van elkaar. Het was een fijne dag, we waren weer even op camino, bedankt Gerry, Lily, Gerard, Klaas en Bouwe.

WE HEBBEN OOK EEN KORT FILMPJE GEMAAKT. WILT U HET ZIEN? KLIK HIER

In de buurt van Balloo. In de buurt van Balloo

Advertenties

4 gedachtes over “Jubileum – Camino Genootschap St Jacob / regio Groningen / Drenthe.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s