Fietsen in Karintië met effeweg.nl (&filmpje)

“Willen jullie fietsbegeleider worden bij effeweg.nl? Ze organiseren fietsvakanties naar verschillende bestemmingen”, is de vraag. We hebben er wel oren naar, er volgt een positief gesprek met de reisorganisatie en we krijgen zin in dit vrijwilligerswerk. Onze fietsreis langs de sporen van Luther kunnen we ook verder in deze zomer nog wel maken.
Ik zit op de grond met om mij heen allerlei spullen die we meenemen. Waar moet een goede fietsbegeleider rekening mee houden? Zullen we extra fietsgereedschap en e.h.b.o materiaal meenemen? We doen voorbereidingen, printen fietsroutes uit en zetten ze op de laptop en GPS.
“Leuk, denk ik, plezier in fietsen met elkaar, buiten zijn in de natuur en dan nog wel in een prachtige bergachtige omgeving, dat is toch genieten op zijn best! Ik hoop dat iedereen in de groep een unieke fietsvakantie zal beleven.En, wie weet besmetten we elkaar met het gezonde fietsvirus!”

Twee reisdagen 12 en 13 juni.
De dag begint vandaag vroeg. Met de fietsen achter op de auto rijden we van het vroege noorden naar Nieuw-Dijk. Zo vroeg is de weg bijna helemaal voor onszelf maar na een uurtje wordt het al drukker. “Wat zijn veel mensen al vroeg op pad, zeggen we tegen elkaar. Wij liggen dan altijd nog uren te slapen!”
In Nieuw-Dijk is al bedrijvigheid. We maken kennis met Geert, onze chauffeur, drinken samen koffie en helpen hem met fietsen in de aanhanger te plaatsen. In de grote aanhanger passen heel wat fietsen. Mensen van onze reis komen al met hun fiets aanlopen. We moeten wachten op de laatste  service bus die mensen naar Nieuw-Dijk brengt, maar dan kan ook de reis beginnen. Al snel rijden we in Duitsland. Ik heb bewonderingvoor de stuurman kunsten van onze vrolijke chauffeur. De zon schijnt en Zuid Duitsland is heuvelachtig mooi. Reizen met de bus is zo gek nog niet, je ziet veel onderweg. We stellen ons voor aan de groep en vertellen iets over onze verre fietstochten. In de bus delen we hesjes uit en we bedienen de mensen die koffie, thee of frisdrank willen kopen. Ik vind het wel een komische toestand, deze taak. Maar al snel krijgen we er handigheid in. Met hete koffiebekertjes door een rijdende bus lopen dichtbij de passagiers is op zich al een kunst. Zo’n lange reisdag in een zonnige schommelende bus maakt slaperig, je dommelt snel in slaap.

Onze fietsbus tijdens een koffiestop in Oostenrijk.

De omgeving wordt steeds maar mooier, we zien prachtige groene beboste heuvels, wijnvelden en kleine dorpjes met witte kerkjes. We zijn in het Alt Műhltal waar Effeweg ook naartoe gaat voor fietsvakanties.

Om 6 uur zijn we in Hotel Gasthof Heckl in Kinding waar we in een grote zaal met nog een bus van Effeweg samen gaan eten. Het is gezellig en als ‘toetje’ speelt de baas van het hotel op zijn accordeon Duitse liedjes, zijn dochtertjes begeleiden hem, is dat niet énig?

Muziek door de eigenaar van het hotel en zijn kinderen na het diner.

13 juni.
Het zonlicht wekt mij al in de vroege morgen. Ik kijk naar buiten en zie rotsen en groene hellingen. Een blij gevoel stroomt bij me naar binnen, we gaan vandaag de bergen in Oostenrijk zien! Er staat een smaakvol ontbijt klaar. Fris en uitgerust stappen we de bus weer in. De reis gaat verder, de heuvels worden bergen, ik zie sneeuw op de hoogste toppen. De milde ochtendzon tovert zacht het mooiste groen in valleien, koeien liggen loom in het gras, wat mooi! We genieten.

De koffiestop in Oostenrijk.

Onderweg vertellen we opnieuw iets over onze lange fietstochten. Het bedienen van de koffiemachine is best wel komisch. De watertank moet bijgevuld en dat kunstje moeten we even meester worden, maar samen lukt het wel. Net over de grens stoppen we bij een Raststätte. We bewonderen de hoge bergtoppen boven de boomgrens waar boven de 1950 meter sneeuw ligt prachtig! Enkele kale bergtoppen liggen mysterieus gehuld in de wolken. We rijden door lange tunnels.
We verbazen ons over de hoge bergen waar de toppen gekarteld lijken.

Mooi uitzicht op de omgeving vanuit de bus.!

Het is leuk om met een vitale sportieve groep ouderen van verschillende leeftijden op stap te zijn.
In het begin zijn we nog vreemden voor elkaar maar al snel leren we elkaar een beetje kennen, de sfeer wordt al gezellig ontspannen en  kritische vragen die er zijn worden zoveel mogelijk beantwoord.
Ik bewonder opnieuw de stuurmanskunst van Geert, onze chauffeur. Ga maar eens met een bus met aanhanger met vele fietsen rijden. En probeer dan eens achteruit in de bergen de inrit bij het hotel op te rijden, oef, als dat lukt dan ben je met recht een chauffeur!

De Weissensee, ’s winters wordt hier de alternatieve Elfstedentocht gehouden

We maken nog een uitstapje naar de Weissensee waar ‘s winters  de alternatieve  Elfstedentocht geschaatst wordt. Nu is het grote meer het rijk van zwemmers, zonaanbidders en rondvaartboten. Het is hier één groot toeristisch oord en het uitzicht op het meer en de bergen rondom is magnifiek. Het is warm, ruim 36 graden! Tijdens de rit naar het hotel overhandigen we de mensen de fietsroute voor morgen en iedereen is blij dat we op onze bestemming in Greifenburg zijn aangekomen.
Hotel Rossmann is een gezellig familiehotel.
Na het inchecken en het diner laten we op de laptop de fietsroute van morgen zien en we geven nog enige informatie. Dit geeft de gemoederen rust. Het is al laat, we zullen vast weer lekker slapen, welterusten!

WE HEBBEN OOK EEN KORT FILMPJE GEMAAKT. WIL JE HET ZIEN?
KLIK HIER

Advertenties

6 gedachtes over “Fietsen in Karintië met effeweg.nl (&filmpje)

  1. Goeie reis en het zal echt een mooie tocht worden. Hoe groot is je groep? Ik volg je weer! Hopelijk heeft de hele groep fietsbenen en dat je ehbo spullen en fietsonderdelen niet nodig hebt,

    Like

  2. dag Anneke en Freek, ik heb geprobeerd om zo te antwoorden dat het boven jullie verhaal komt maar ik krijg dat niet weg. In elk geval denken Jurjen en ik dat jullie hier uitermate geschikt voor zijn. Tegelijk; je moet wel durven. Met hete koffiebekertjes door die bus, je moet dus durven. Jurjen en Binnie

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s