Fiets met Effeweg in Mecklenburg-Vorpommern

“Voor de fietsreis van EffeWeg.nl naar Mecklenburg en de Oostzee heeft de fietsbegeleiding zich ziek gemeld, willen jullie deze reis ook begeleiden? Het zou erg fijn zijn”, is de vraag. We kijken elkaar aan. We zijn ons al aan het voorbereiden voor een reis in augustus naar deze bestemming, zullen we het gaan doen? Het antwoord is positief. Dat betekent snel omschakelen, opruimen, pakken en reizen.

De volgende dag zitten we in de auto, de fietsen achterop. Op mijn tablet lees ik informatie over Mecklenburg en de Oostzee, we zijn er nooit geweest. Hoe zou het daar zijn? Ik lees: “ga naar dit verrassend fietsgebied, het is een ‘weg-van-de-massa’ bestemming. Houd je van natuur en stilte, vogels, strandmeren, glooiend terrein, de kustlijn, schilderachtige vissersdorpjes, kastelen en bijzondere Hanzesteden? Dan heb je goed gekozen”.
Het groene landschap trekt aan ons voorbij. Via Bremen, Hamburg en Lübeck komen we in Mecklenburg-Vorpommern. Hier liggen de wortels van Prins Hendrik van Mecklenburg – Schwerin, de echtgenoot van koningin Wilhelmina der Nederlanden. Het landschap is eindeloos groen en glooiend, we zien een enkele boerderij en kleine dorpjes. Na uren rijden zien we ons hotel, we zijn in Güstrow! Hotel am Tierpark, grote witte en blauwe gebouwen, ligt aan de rand van Güstrow dichtbij een dierenpark.

Voor de 2e dag staat een fietstocht rond het eiland Poel en de stad Wismar op het programma. Freek begeleidt vandaag de fietsgroep.

De groep is gisteren aangekomen en heeft vandaag, zaterdag 15 juli al de eerste fietstocht gemaakt. En.. ach, de eerste valpartijen zijn er vandaag ook. Jammer om de eerste dag gelijk al in het ziekenhuis te belanden en uitgeschakeld te zijn. Toch zit ze daar, de arm in een mitella, met twinkels in de ogen want ze hoeft niet naar huis. Nee, ze maakt er toch het beste van! Een scheurtje in de bovenarm bij de schouder.. maar ze kiest ervoor om te genieten van wat wel mogelijk is in deze omgeving!

Er zijn nog twee dames gevallen. Gelukkig valt het met de ene mee maar het kan ook anders gaan. Nee, zij viel niet met de fiets. Gisteren boven op de Domtoren in Schwerin verzwikte ze haar enkel. Daar sta je dan, bovenop een toren met 220 treden.. Strompelend en hinkelend ging ze al die treden naar beneden en toen moest ze nog een stuk naar de bus lopen. Vannacht pijn, een gezwollen voet.. Vroeg in de morgen, zondag 16 juli brengt de ambulance haar naar het ziekenhuis in Güstrow.

De ziekenauto bij ons hotel, ik ga mee naar het ziekenhuis.

Ik ga als ondersteuning met het echtpaar mee. Het ziekenhuis is niet ver weg. De opvang en de zorg voor de patiënte in dit ziekenhuis is gründlich maar we hebben wel geduld nodig. Uren zitten we in de stille wachtkamer. Een graatmagere trillende patiënt komt met zijn koffer de wachtkamer binnen. IJsberend loopt hij met nerveuze trekken rond. Ineens staat hij op, tikt me op de schouder en gaat naast me zitten.  Hij vraagt hulp, kijkt me met grote ogen aan. “Heeft u zich wel aangemeld?” vraag ik. “Ach nein ich darf Sie doch nicht belassen”, hoor ik hem zeggen. Hij staat op, loopt naar de gang en haalt een fles wijn uit zijn zak.. Later komt hij weer terug en dan wordt hij opgenomen.

Het is zondag maar het is hier geen rustdag. Stille sombere patiënten lopen met witte gezichten door de gang. We worden binnen geroepen. Daar zit ze, in de enkel zit een breuk. De arts laat ons de foto zien. Met een brace om de enkel mag de patiënte tegen de middag het ziekenhuis verlaten. Morgen moet ze opnieuw naar een arts voor een spuit tegen trombose. Rust zal goed werk moeten doen met later thuis opnieuw bezoek aan een chirurg voor controle. Opgelucht dat ze niet geopereerd hoeft te worden zitten we weer in de taxi, terug naar het hotel. Het regelen van de reisverzekering e.d. vraagt vanavond veel tijd en aandacht.
Ja, zó kan het ook gaan, een ongeluk zit in een klein hoekje.

De historische panden in de oude Hanzestad Wismar worden of zijn gerestaureerd.

Freek fietst vandaag op deze regenachtige dag met de groep op het eiland Poel en naar de stad Wismar. Over deze tocht schrijf ik over veertien dagen een verslag als we deze route in augustus opnieuw zullen maken.

Advertenties

3 gedachtes over “Fiets met Effeweg in Mecklenburg-Vorpommern

 1. Alle goeie of soms slechte dingen in drieën , dus nu gaat alles weer goed. Eerst de leiding die af liet weten toen twee keer naar het ziekenhuis…..nu is het hopelijk klaar! Wens jullie een goeie reis. Is het een grote groep? Succes

  Like

 2. Anneke en Freek, jullie gaan ervaar weer voor ! Geheel onverwacht een groep,mensen begeleiden .
  Ik bewonder jullie.
  En dan al die val partijen…..
  Ze mogen wel ereblijken met jullie zijn ! Nog een fijne tocht! Liefs. Gé.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s