Fietsroute van Rerik naar Warnemünde. (&filmpje)

Bij het wakker worden stroomt een blij gevoel bij me naar binnen. De zon schijnt en ik ga mijn eerste fietstocht aan de Oostzeekust maken! Al vroeg rijden we met de bus en fietsaanhanger door prachtig glooiend gebied. De lucht is felblauw met enkele witte wolken. Grote weidse graanvelden wisselen af met frisse tinten groen bouwland. Felrode klaprozen en lila blauwe korenbloemen wiegen met de wind mee. In de verte laat de diepblauwe zee zich zien. “Mooi, denk ik, wat is dit weer een cadeau!”
Aan de frisse wind is te merken dat we dichtbij de Oostzeekust zitten. We zien kleine dorpjes en ongemerkt rijden we Rerik binnen waar onze fietsroute van vandaag begint. Alle fietsen, 45 in totaal, worden uit de fiets aanhanger gehaald. In kleine groepjes fietsen is gezellig en ook veiliger dan in een grote groep. Je hebt dan meer ruimte om in je eigen snelheid te fietsen en je zit niet snel in het achterwiel van je voorganger.

Wind in de rug, zonnig weer en zicht op de Oostzee. Wat wil je nog meer?

Al snel rijden we op een prachtig fietspad. Met de wind in de rug is het heerlijk fietsen langs mooie witte zandstranden, steile kusten en ongerepte natuur. Wij fietsen in de achterhoede als bezemwagen achter de groep aan. Na een tijdje zie ik fietsers met het bekende oranje hesje van EffeWeg.nl achter op hun fiets. Dit zijn natuurlijk mensen van onze groep. Het is fijn te zien dat iedereen met plezier fietst. Vrolijke gezichten, geen ongelukken en valpartijen vandaag. Nee het is enkel genieten. De mooie begaanbare route , het mooie weer en de mooie natuur, al deze ingrediënten zorgen dat deze dag niet meer stuk kan!

We komen in de badplaats Kühlungsborn dat eens een vissersplaats was. Hier is de opstapplaats van de stoomtrein Molli. Veel stoomtreinen komen uit de tijd van de DDR. We hebben afgesproken dat mensen die met de stoomtrein mee willen rijden hier opstappen. Er zijn veel passagiers die een ritje met de stoomtrein willen maken maar van onze groep zien we niemand. Freek zou als fietsbegeleider met hen meegaan maar niemand van onze groep is hier.
We zien stoom in de verte en we horen de stoomtrein Molli die aan komt rijden. Het is een prachtig gezicht! Molli puft en steunt, ze moet bijgevoerd worden met water en kolen, ze maakt een rondje en trekt alle wagons met passagiers weer achter haar aan. Verder gaat de rit langs alle plaatsen die ze aandoet. Niemand van onze groep is in de stoomtrein Molli ingestapt. Wij stappen na een klein uur wachten weer op de fiets en vervolgen onze route.

Stoomtrein Molli rijdt elk uur, de fiets kan worden meegenomen.

We rijden door Heiligendamm met zijn 19e eeuws Kurhaus en grote luxe witte hotels en huizen. Steeds weer hoor ik het bruisen van de zee. Mijn ogen trekken naar de schuimende koppen van de branding bij de zee. Er zijn veel doorkijkjes naar de duinen en de stranden waar zonnebaders in nostalgische wit met blauwe rieten korf stoelen zitten. De badcultuur is hier zo mooi anders dan thuis!

We fietsen door het ‘Gespensterwald’ dat wel het sprookjes-of spookbos wordt genoemd. Dit bijzondere bos met zijn oeroude grillige bomen, waarvan de oudsten wel 170 jaar zijn, oogt zeker geheimzinnig. Wat zou dit bos allemaal meegemaakt hebben? In deze omgeving ligt zoveel geschiedenis. Ik denk aan de Tweede Wereldoorlog, de tijd van de DDR en alle onderdrukking en onvrijheid die hier was. Wat deed dit bij de mensen en welke sporen heeft dit alles nagelaten?
Over gravelpaden die goed te fietsen zijn komen we bij het eindpunt van vandaag. In de verte zie ik hoge masten van watersport bij de haven in Warnemünde met zijn vuurtoren uit 1898.

Het Gespensterwald met bomen van 170 jaar oud.

De fietsen worden weer in de aanhangwagen gezet en de chauffeur rijdt nog met ons naar Rostock. We krijgen anderhalf uur de tijd om hier rond te kijken. We zien nog oude grote gebouwen met allure die kleurig opgeknapt zijn. Maar ook gebouwen die nog zo duidelijk een somber Oost Duitse sfeer hebben ondanks dat ze een fris verfje hebben gekregen. Wij lopen de Marienkirche in en bewonderen o.a. het prachtige drieluik met de apostelen. Het is tijd om terug te gaan naar de bus die ons weer naar het hotel rijdt. Stil geniet ik weer van het uitzicht vanuit de bus. Deze fietsdag was super!

De mooie oude havenstad Rostock.

Terug in het hotel vraag ik de patiënten in onze groep hoe het met hen gaat. Het valt niet mee om met een gebroken enkel op een fietsreis te zijn. Het liefst gaat ze naar huis. Dit alles regelen is tijdrovend, maar het komt goed. Morgen om half 9 wordt ze met passend vervoer naar huis gebracht, dit geeft een goed gevoel.

WIJ HEBBEN OOK EEN KORT FILMPJE GEMAAKT.
WIL JE HET ZIEN? KLIK HIER

Advertenties

Een gedachte over “Fietsroute van Rerik naar Warnemünde. (&filmpje)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s