Wilde dieren in nationaal park Müritz

Uitgelichte afbeelding:
Op de uitkijktoren zien we vogelspotters. Ze hebben een nest met zeearenden ontdekt.

Vandaag hebben we onze laatste fietstocht van deze reis. Morgen rijden we weer met onze eigen auto naar huis. Ik hoef niet echt afscheid van dit gebied te maken want over twee weken begeleiden we hier nog een fietsreis.
De tocht van vandaag zal door het nationale park Müritz gaan dat in totaal 660 kilometer lange wegen heeft. Het heeft 130 meren en het wordt ook wel het gebied van de 1000 meren genoemd! In de laatste ijstijd, zo’n 200.000 jaar geleden daalde de bodem door die zware ijslaag. Later toen het ijs smolt is de grond weer omhoog gekomen. Er vormde zich eerst één groot meer en later werden dit vele stroompjes en meren. Het park Müritz is een broedplaats voor arenden en kraanvogels. Zullen we ze morgen spotten?

Onderweg in de bus naar het startpunt Waren kijken we verrast naar buiten. In het golvend graan staan grote slanke vogels, grijs met zwart en een rode streep op de kop, ze staan hoog op hun poten. Wat zijn dit voor vogels? Het zijn kraanvogels, fantastisch wat is dit weer een cadeautje, een mooi begin van de dag! Het is gelijk al duidelijk, we gaan vandaag een fietstocht door een vogelparadijs maken!

Drukte bij de haven van het stadje Waren.
Let op de weg van ruw natuursteen, dat fiets niet lekker.

Waren is een toeristische plaats, pal aan de Feisnecksee met gezellige hotels en zitjes. Het blauwe water schittert in de zon. Aan de overkant bij de golvende graanvelden zien we groene bossen. Het meer is enorm groot, de hele sfeer doet me aan de Bodensee denken. Ik hoor krijsende zeemeeuwen. Mantelmeeuwen zweven door de lucht. Motoren van grote rondvaartboten ronken, toeristen zitten te genieten op het dek, de loopplank wordt binnengehaald voor vertrek. Het sein van vertrek schalt over het meer..

Er staan een aantal uitkijktorens bij het fietspad, daar boven is de omgeving en het meer beter te zien.

Het is mooi weer maar wel broeierig warm. Het weerbericht geeft regen of onweer aan, zullen we het droog houden? We fietsen Waren door, zó de vrije natuur in. Het prachtige pad slingert door open gebied met uitzicht op golvend graan en weidse uitzichten. Daarna rijden we kilometers lang door het bos over een onverhard pad waar het prima fietsen is. Het pad gaat verder door een groot moerasbos met duizenden muggen. Kraakhelder water ligt aan weerskanten van het pad. We stoppen bij een uitkijktoren, klimmen omhoog en raken aan de praat met vogelaars uit België. Door hun telescoop zie ik  het blauwe meer en in een boom een heus zeearendnest. Het geluid van een zwarte specht klinkt mooi helder. Wat is dit alles weer verrassend mooi! We gaan weer verder.

Door de bomen zien we veel jachthaventjes langs dit grootste meer van Duitsland.

Op het eind van het pad herken ik het oranje hesje van EffeWeg.nl achter op een fiets. Natuurlijk zijn dit mensen van onze groep. Plotseling zien we hem. Met zijn dikke ronde lijf rent hij het pad over. In de verte blijft hij staan, de oren recht omhoog, nieuwsgierig kijkt hij naar ons en wij naar hem. “Een wild zwijn, roepen we naar elkaar. Het is vast een beer, is dit niet fantastisch?”
We rijden het dorpje Boek binnen, ruiken koffie en natuurlijk nemen we daar even de tijd voor. Het is ook al tegen de middag!

De zon schijnt, het is benauwd, zal er onweer komen? Fietsend vang je wind en dat voelt verfrissend. Het is hier met recht een vakantieomgeving. We zien enorm veel vakantiehuisjes en campings aan het water van het meer. Het toerisme verjaagt de armoede en brengt geld In het laatje. In Rechlin – Nord zien we een museum waar vliegtuigen uit de DDR – tijd staan. Dit is toch wel heel speciaal.

Onderweg zien we nog helicopters en vliegtuigen uit de DDR-tijd.

Als we verder zijn rijden we een terrein op. De deur van de poort zwaait open en daar staan drie forse mannen in blauw uniform. “U bent hier op verboden militair terrein, u moet terug, ga daar maar naar het fietspad achter dat grote blauwe gebouw!” is het devies. Oef, bedremmeld  fietsen we verder, over prachtige fietspaden is het heerlijk fietsen.

Kerkje in het dorpje Lärz.
De toren is tijdens een storm eraf gewaaid, maar hij staat er weer.

Achter elkaar suizen we door het glooiend landschap naar het eindpunt in het dorpje Lärz waar de bus op ons wacht. In dit dorpje bekijken we nog een verstild sober kerkje met een houten toren. De fietsen worden voor de laatste keer ingeladen. Chauffeur Ton heeft een verrassing voor ons. Terug naar ons hotel rijden we deze keer niet over de snelweg maar langs mooie binnenwegen. Ineens rijdt chauffeur Ton rechts af een hek door. Als verrassing rijdt hij met ons naar het voormalig vliegveld waar we vliegtuigen zoals de Mig uit de DDR – tijd zien! Wat leuk, dit is een bijzondere ervaring!

De hele dag hebben we met droog weer kunnen fietsen. We zitten allemaal amper in de bus als het ineens dreigend donker wordt. Spetters regendruppels striemen tegen de voorruit, ze ketsen terug op de weg. Het giet! Wat zijn we toch een bofkonten! Aangekomen bij de inrit naar het hotel maken we een sprintje naar de ingang. Vannacht, ons laatste nachtje hier en morgen gezond weer op voor de terugreis naar huis.
“Vakantie vieren in weids glooiend Mecklenburg – Vorpommern is zo gek nog niet, bedenk ik me. Het is inderdaad een “ver – weg – van – de – massa” bestemming, een heerlijk oord met veel gedachten aan zijn geschiedenis..

Advertenties

Een gedachte over “Wilde dieren in nationaal park Müritz

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s