Panorama Wittenberg 1517

We hebben heerlijk geslapen in dit piepkleine stille huisje. Ik kijk naar buiten, de terrastegels glimmen van de nattigheid, het regent. We verheugen ons op het Panorama van Wittenberg, vandaag gaan we er naartoe.  Grote groene borden moet de mensen aan het denken zetten. Er staat op : Verandert de wereld ons of veranderen wij de wereld? Het panorama lijkt op panorama Mesdag; er is een grote ronde koepel gebouwd. Hierin kun je op verschillende verdiepingen rondlopen. We lopen als het ware in de stad Wittenberg. Gebeurtenissen die 500 jaar geleden in Wittenberg plaatsvonden worden er met beeld, licht en geluid weergegeven.

Molen voor het malen van tarwe. Hier moesten de boeren ook hun belasting betalen.

Grote groepen mensen gaan naar binnen. Binnen is het donker. Het is alsof de tijd 500 jaar terug is gezet, ik voel me een onderdeel van de samenleving van toen. Ik hoor geluiden van de nacht maar daarna wordt het dag. Vogels zingen, hanen kraaien en de drukte van de dag begint. Boeren en burgers moeten belasting in de stad betalen en ze moeten ook nog eens diensten leveren.  Wat een Tijd!

Luther heeft zijn stellingen op de deuren van de slotkapel vastgemaakt en is in debat met monniken en professoren.

Bij de grote stadskerk zit een bedelaar, naast hem staat in pracht en praal een priester die blij is met de inkomsten van de aflaat. Het verkopen van aflaatbrieven is een lucratieve bezigheid geworden. Het brengt veel goud en glitter in het laadje van de kerk. Luther roept alle gelovigen, ook de vrouwen op om zelf na te denken, uit de bijbel te lezen en de discussie aan te gaan! Overdag houdt Luther verhitte redevoeringen, vrouwen  zijn geëmotioneerd  met Luther in gesprek.  Studenten, monniken en professoren laten hun emoties zien. ‘Heksen’ worden verbrand op de brandstapel.

Verkoop van aflaten is een lucratieve handel.

Een processie loopt door de straat. Er is hoefgetrappel, de keurvorst van Saksen, Frederik de Wijze komt met zijn gevolg binnen de poort. Als hij inziet dat er bij de kerkdeur commotie is, grijpt hij niet in, dat betekent dat hij voor de Reformatie is.

De tijd is 500 jaar teruggezet. We leven mee via 360 graden beeld. We beleven de avond, nacht, morgen en de dag. Ook het geluid is bijzonder.

Het gewone leven maar ook bijzondere gebeurtenissen uit het jaar 1517 worden hier goed weergegeven!  De muziek is indringend, mooi en meeslepend, ja je wordt hier echt wel opgenomen in de tijd van de Reformatie!  Als we weer buiten komen giet het van de regen. Het is koud en drijfnat komen we weer aan in ons koude piepkleine huisje.  Maar van een hete douche warm je weer snel op! Het is tijd om te vertrekken. We rijden naar Dresden. De heuvels worden hoger, in de verte verlicht de zon de eerste lichte huizen in het dal. We rijden de voorstad Dohna in, ons volgende airb&nb adres. We huren een souterrain  in een groot huis aan een drukke weg.  Het verkeer raast door de straat.

Een gedachte over “Panorama Wittenberg 1517

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s