10 sept. 2017 Via Kamenz naar Skassa

Helder klokgelui klinkt in de morgen bij het wakker worden. Het regent buiten, dat wordt dus met  regenkleding fietsen. We staan op, eten iets en zetten onze tassen op de fiets.

Bij de grote kapel op het kloosterterrein horen we zingen. Er wordt een Gottesdienst gehouden. Zachtjes openen we de deur en we nemen achteraan plaats in de volle kapel. Het is een hele grote kerk met veel goud, barok en beelden versierd. Vooraan zitten vier nonnen van dit cisterciënzer klooster.  We maken een deel van de dienst mee maar dan vertrekken we. We hebben onze tijd nodig om op onze eindbestemming te komen.

Het is heel stil op deze zondagmorgen. Het is vochtig, flarden regenwolken hangen in de hoge heuvels. Het uitzicht is genieten en we moeten steeds flink klimmen geregeld tot 14%. We komen in Kamenz waar een groot herdenkingsteken staat. In de oorlog werden hier rond de 1000 dwangarbeiders gevangen gehouden. Velen stierven door uitputting en meer dan 180 werden door de SS vermoord. Ter herinnering staat er dit monument met een hoge verbrandingsoven. De dwangarbeiders moesten hard werken onder mensonwaardige omstandigheden..  Het is te gruwelijk, er zijn geen woorden voor.

Herinneringen aan het voormalig concentratiekamp bij Kamenz.

Onder de indruk fietsen we verder. Er volgt nu een heel hoge klim. We duwen onze fietsen omhoog. De lucht breekt, er komt heel even een dun zonnetje. Het is vandaag ‘Tag des offenen Denkmals’. We zien een hoge toren. De deur staat gastvrij open. Om de beurt passen we op de fietsen en we klimmen de vele trappen op. Het uitzicht is formidabel op de groene heuvels en de dorpjes in de omgeving. We fietsen verder met nog enkele fel gele koolzaadvelden.

Onderweg zien we nog koolzaadvelden.

De weg naar Köningsbrück is afgesloten. Toch willen we het proberen want we willen nu niet over de natte modderige paden door het bos fietsen. Kilometers lang fietsen we over dikke stenen, dat rijdt lastig, maar daarna hebben we de hele weg voor ons alleen.

In Neunkirch stoppen we bij een Gaststätte voor een kopje cappuccino. Mmm, het eten ruikt er wel heel lekker en er lopen veel mensen naar binnen. Wij bestellen ook een warme maaltijd. Oei dat is wel een heel bord vol. Het ligt wel wat zwaar op de maag maar we kunnen er vanmiddag lekker op fietsen. We komen in Köningsbrück, de naam komt van de overgang van de Via Regia over de rivier de Pulsnitz.  Bij de kerk is de poort met bloemen en groen versierd. We lopen naar binnen en het lijkt wel alsof we in een prachtige tuin zijn beland. Er wordt uitleg gegeven aan een groep bezoekers. De boeren uit de omgeving hebben uit dankbaarheid van hun oogst ware kunstwerken gemaakt van vruchten en groente. Eén maal per jaar wordt dit feest, ‘Dankdag’ gevierd.

We fietsen nu een heel eind over de Via Regia, de weg waar eens de oude Romeinse handelsweg was. We komen in Grossenhain, een mooie stad. Voor de grote Marienkirche ligt een grote steen ter herinnering aan de demonstratie bijeenkomsten die in deze kerk werden gehouden voor de Wende in 1989.  

Een aantal maanden hierna begon de Wende in Oost-Duitsland en viel de muur.

 

De kerk in Grossenhain waar de demonstraties plaatsvonden lijkt wel een schouwburg.

Vannacht slapen we in de pelgrimsherberg naast de kerk, Pfarrhaus in Skassa. De pelgrims beheerder wijst ons de weg in huis. Het is een oud groot huis met veel volle ruimtes. We lopen een donkere smalle trap omhoog waar onze kamer is. We kunnen koffie zetten en er naast in een lesruimte zitten. Het is hier heerlijk rustig, we zijn de enige pelgrims in dit huis.

WIJ HEBBEN OOK EEN KORT FILMPJE GEMAAKT (van Bautzen tot Königsbrück). WIL JE HET ZIEN?  KLIK HIER

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s