Een bijzondere Kerstreis Rijncruise met effeweg.nl.

Inchecken en varen!

Er komt een mailtje binnen: “Willen jullie met Kerst gastheer en gastvrouw zijn op de Rijncruise van effeweg.nl?” “Hoe zal dat zijn, denk ik, vrijwilligerswerk doen met Kerst, varen  op de Rijn, mooie steden bezoeken, gastheer en gastvrouw zijn?” Een warm gevoel stroomt bij me naar binnen. Iets moois van de kerstdagen maken met een groep mensen, dat is iets wat me trekt. We krijgen er zin in en bereiden ons voor op deze speciale reis. Dit keer eens niet met mensen fietsen, maar varen op de Rijn in de winter!

Varen in de winter langs de Rijn.

De trein brengt ons 22 December op een comfortabele manier naar Arnhem en het is niet ver lopen naar de Rijnkade waar de MS Swiss Crystal 4 is aangemeerd. Het is grijs en mistig weer. Al snel zien we het schip dat feestelijk in kerstsfeer is versierd. We worden hartelijk verwelkomd door de hotelmanager. Onze hut is op het benedendek. We hebben een frisse schone hut, ons bedje is gespreid en.. we hebben een riant uitzicht op de Rijn. Wat wil een mens nog meer?  Samen met medewerkers van reisorganisatie effeweg.nl verkennen we het schip. Er hangt een sfeer van gezonde spanning om ons heen. Hoe zal alles gaan, is het een leuke groep mensen die mee varen met deze reis?  Het schip ziet er gastvrij en gezellig uit, de crew is buitengewoon vriendelijk. Eén ding is duidelijk, ze willen dat de passagiers het naar hun zin hebben en de stress achter zich laten om vooral te kunnen genieten.

Cruiseschip MS Swiss Crystal.

De gasten, voornamelijk ouderen, arriveren. Het inchecken gaat gesmeerd. Het is leuk om iedereen te zien binnenkomen en te helpen waar het nodig is. Er komen drie mensen binnen, met verbaasde ogen kijken ze om zich heen. Ze zijn met de taxi gebracht maar, helaas ze zijn op het verkeerde cruiseschip beland. Geen nood, onze coördinator van effeweg.nl rijdt hen naar het schip waar ze verwacht worden. Wat een service van effeweg.nl fantastisch!

Het is 15.30. Alle gasten hebben hun sleutel ontvangen, de Swiss Crystal verlaat Arnhem en zet koers richting Keulen. We zwaaien de medewerkers van effeweg.nl en andere thuisblijvers toe en drinken koffie in de riante salon waar het gezellig toeven is met een fantastisch uitzicht op de Rijn. Het is een vreemd gezicht, de bomen van de uiterwaarden liggen onder water. De mensen maken kennis met elkaar.

Vanaf het schip is goed te zien dat de waterstand veel hoger is in de winter.

Daarna is er een welkomstcocktail in de salon. Er klinkt muziek. De Hongaarse pianist Atilla tovert sfeervolle klanken uit zijn instrumenten. Hij is zanger, gitarist, speelt keyboard en piano! Onder begeleiding van deze klanken stellen de kapitein en de hotelmanager zich aan de gasten voor en ze geven informatie. Daarna krijgen wij als reisbegeleiding/ gastheer en gastvrouw de gelegenheid iedereen namens effeweg.nl welkom te heten. Ook wij stellen ons voor. We stellen de mensen op hun gemak:”Laat de spanning en zorgen even achter u, en gun uzelf tijd en ruimte om te genieten van alles wat deze reis u geeft!”  We geven informatie over de dag van morgen wanneer we Keulen zullen bezoeken. Freek vertelt iets over de rivier de Rijn en de stad Keulen. Met een treintje zal er gelegenheid zijn Keulen te ontdekken. Trekpleister is natuurlijk de kerstmarkten en de kathedraal de Dom. Ik lees een verhaaltje voor over onthaasten en help mee de tafelschikking te maken. De gasten mogen om de beurt aangeven waar en met wie ze gedurende deze reis aan tafel willen zitten. Dit is om gedrang en gehaast bij de trap met kans op ongelukken naar het restaurant te voorkomen.

Kerstmarkt in Keulen bezoeken.

Het wordt al donker, er staat een sterke stroming in de glanzende rivier.  Lichtjes aan de wal schijnen sprankelend. Lichtgevende tankers, cruiseschepen, en allerlei vrachtschepen varen voorbij, het is druk op de rivier. De waterstand is hoog, de rivier stroomt pijlsnel, de uiterwaarden zijn onder water gelopen.

Na het smaakvolle diner is er een gezellige avond in de salon. Wij vertalen het dagprogramma voor de volgende dag en helpen enkele mensen die vragen hebben. Twee maal per dag houden we spreekuur in de bibliotheek waar de mensen hun vragen kunnen stellen. Elke avond voor het diner geven we in de salon informatie over het dagprogramma en wat nog meer belangrijk is. Gezondheid en veiligheid gaan bij ons voor. De muzikant Atilla uit Hongarije weet wat muziek maken is en wat het met je doet. We kunnen zelfs met verschillende liederen uit de jaren zestig en zeventig mee zingen. Ik laat me deze kans niet ontgaan, zing samen met hem het lied Edelweiss. Hij neemt ons mee met verschillende muziekstijlen. De beentjes gaan van de vloer, de mensen zijn ontspannen en hebben plezier. Ik word er helemaal blij van! Ook wij wagen ons op de dansvloer en o, wat is dat lang geleden!  Het wordt al stiller in de salon en het is tijd om te gaan slapen.  De eerste dag van deze Kerst Rijncruise is voorbij, de toon is gezet. Wat zal de dag van morgen brengen?

WIJ HEBBEN VAN DE EERSTE PAAR DAGEN VAN DE REIS EEN FILMPJE GEMAAKT.      WILT U HET ZIEN?   KLIK HIER

Atilla uit Hongarije zingt en speelt elke avond piano, keyboard en gitaar.

Een gedachte over “Een bijzondere Kerstreis Rijncruise met effeweg.nl.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s