Keulen, de stad van 4711

Slapen op een Rijncruise is even wennen.  Het monotone geluid van de zware motoren stroomopwaarts nemen je mee dromenland in of… het houdt je wakker. Ik besluit dit geluid voor lief te nemen, dit helpt om lekker te kunnen slapen. Bij het wakker worden trekken we de gordijnen open. Het gezoem van de motoren verandert, we varen Keulen in!  Het schip wordt aangemeerd. Verrast kijken we naar buiten. We varen onder de hoge spoorbrug de Hohenzollernbrücke door met zijn drie bogen. Er is druk verkeer van treinen, trams, auto’s,  fietsers en voetgangers. Mijn ogen gaan direct naar de verlichte prachtige gotische kathedraal de Dom met torens van bijna 160 meter hoog. Wat mooi, wat is dit verrassend mooi!  Van 1200 tot 1500 is aan dit bouwwerk gewerkt en pas in 1800 is dit alles afgebouwd. De majestueuze kathedraal ontpopt zich voor onze ogen!

De Hohenzollern Brücke met op de achtergrond de grote kathedraal van Keulen.

Nu varen we langs de Altstadt met de Vismarkt en zijn mooie gekleurde huizen. Dit alles is na de 2e wereldoorlog opnieuw gebouwd, een kopie  van de middeleeuwse pakhuizen die hier eens stonden.

We hebben een rustige nacht gehad, we zijn niet gebeld. Gelukkig, tot nog toe zijn er geen nare dingen gebeurd.

Interieur van de Dom of Kathedraal van Keulen. Deze wordt jaarlijks door 6 miljoen mensen bezocht.

Het ontbijt ziet er heerlijk uit, de verzorging is top! Bij de balie van de receptie kunnen de mensen een stadsplattegrond van de binnenstad krijgen. Het is nog vroeg en rustig, veel gasten maken gebruik van de gelegenheid om Keulen te ontdekken. We zijn blij met de plek waar ons schip ligt, naast het Chocolademuseum waar een treintje stopt. Hier kan men een kaartje kopen om de stad te verkennen. Het is maar een klein eindje lopen naar de eerste gezellige kerstmarkt. Als de meeste mensen van boord zijn volgen wij hun voorbeeld. We ruiken al de lekkernijen van glühwein en bratwurst.

Vlakbij ons schip zijn verschillende Kerstmarkten.

We zien de Gross St Maarten, de deur van de kerk staat gastvrij open. Deze Romaanse kerk is van een behoorlijke omvang en valt op door zijn vier hoektorens.  Zoals de meeste kerken in Keulen heeft ook de Gross St Maarten grotendeels al heel wat geweld weten te overleven. Denk aan de luchtaanvallen van de Tweede Wereldoorlog. Er zijn delen gerestaureerd, waaronder de torens. Het is muisstil in de kerk. In de groene adventskrans branden er drie kaarsen, de 4e kaars wordt met kerst aangestoken. Een bijzonder indrukwekkende beeldengroep trekt onze aandacht. Ik loop er naartoe en moet er wel naar blijven kijken. Het verbeeldt de kruisafname van Christus. De in verdrietige uitdrukking vol angst en verschrikking op het gezicht van de apostel Johannes en de gezichten van de andere beelden komen bij me naar binnen. Het lijden van Christus tekent hen allen..

Het is vandaag 23 december, bijna Kerstmis!

De mooie gekleurde pakhuizen langs de Rijnkade en de mooie oude St. Maartenkerk.

We lopen de donkere crypte van de kerk binnen. Wat bijzonder om hier te zijn. Op deze plaats stond in de Romeinse tijd een sportcomplex, de resten ervan zijn te zien.  We lopen nog even over de kerstmarkt. Het wordt al druk en gezellig. Er klinkt muziek van blazers, verderop speelt een groep zigeuners. Veel mensen staan bij elkaar, ze drinken glühwein. Voor ons is het tijd om terug naar het schip te gaan want het is lunchtijd. De lunch wordt geserveerd. Het is een bijzondere lunch, soep met een warm hapje en chocolade ijs voor toe!

Om al deze heerlijkheden goed te verwerken is het maar goed dat er vanmiddag opnieuw gelegenheid is Keulen te bezoeken. Veel gasten doen dit ook, er is zoveel te zien!  We lopen opnieuw naar de kerstmarkt waar we vanmorgen zulke mooie houten kerstfiguren zagen. We kopen de Heilige Familie, Jozef en Maria met het kindje Jezus.

Figuren voor de kerststal, uit essenhout gesneden en daarna geverfd.

Een eindje verderop staat het beroemdste gotische bouwwerk van Duitsland, de Dom van Keulen! We gaan naar binnen. Het is er donker en druk met mensen. In deze grote hallenkerk weet ik bijna niet waar ik naar moet kijken.  Er is zo veel en.. door het donker is dit alles moeilijk te zien..

Weer buiten lopen we langs het pand waar met grote letters 4711 op staat te lezen. Wie kent het niet, de Eau de Cologne, het bekende blauwe flesje met de gouden dop dat je moeder of een tante vroeger had? Zij waren blij met dit flesje en het frisse geurtje waar zakdoekjes in werden gedrenkt. Het nummer 4711 was het huisnummer waar de Eau de Cologne gemaakt werd. Ik kan het niet laten, ik koop een paar van deze flesjes Eau de Cologne. Tot slot lopen we nog over de hoge Hohenzollernbrücke, waar aan de reling van de brug duizenden liefdesslotjes hangen met of zonder namen. Dit als teken van trouw aan elkaar. De sleuteltjes zijn in de Rijn geworpen. Volgens de Duitse Spoorwegen wegen de slotjes meer dan 22.000 kg. en er komt steeds meer bij.

Slotjes aan de Hohenzollernbrücke.

Terug in het schip is het weer tijd voor koffie, het dagprogramma voor morgen vertalen en het spreekuur voor de mensen om hun vragen aan ons te stellen. In de salon geven we opnieuw voor het diner informatie over de dag van morgen, bijzonderheden over de stad Bonn. Ik vertel o.a. iets over de oorsprong  van de Eau de Cologne 4711.

Er heerst een goede sfeer. De mensen leren elkaar kennen en ze raken thuis op het schip. Het is al weer donker. Tijdens het diner gaan de trossen los en we varen verder naar Bonn. Wat zal de dag van morgen ons brengen?

WE HEBBEN EEN KORT FILMPJE GEMAAKT VAN DE EERSTE PAAR REISDAGEN.     WIL JE HET ZIEN? KLIK HIER

Vanavond gaan de trossen los en varen we naar de stad Bonn.

Een gedachte over “Keulen, de stad van 4711

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s