Bonn en de romantische Rijn op Kerstavond

Gisteravond  laat zijn we in Bonn aangemeerd. Bonn, de stad waar Ludwig von Beethoven op 17 december 1770 is geboren. Het is ook de stad waar Robert Schumann de laatste jaren van zijn leven gewoond heeft!  Een stad met een belangrijke muziekgeschiedenis. Beethoven woonde er tot zijn 22e jaar.

Bonn werd wereldbekend toen de stad op 10 mei 1949 de hoofdstad van Duitsland werd. In 1991, na de Wende werd Berlijn de hoofdstad van het herenigde Duitsland. Bonn is zijn prominente rol kwijt, maar nog steeds telt de stad zeven ministeries.

Het is zondag, 24 december, de dag voor Kerstmis, een bijzondere dag. We zijn blij dat er tot nog toe geen ongelukjes zijn gebeurd en dat er niemand ziek is.

Het vroegere paleis, nu Universiteit van Bonn.

De Swiss Chrystal ligt aangemeerd naast een groot luxe cruiseschip, de Amadeus Princess. Het was een prachtig gezicht gisteravond. We stonden boven op het donkere zonnedek om te kijken hoe dit aanmeren ging. De kapitein gaf duidelijk leiding aan het hele gebeuren, rustig en beheerst vond dit alles plaats. Wij moeten dus om van boord te gaan via het naastliggende cruiseschip naar de wal lopen. Door de omroepinstallatie vertellen we de mensen hoe dat veilig gaat. Mochten ze hulp nodig hebben, dan kunnen ze dit aangeven bij de receptie.

We liggen opnieuw op een prachtige plek, in het centrum van Bonn. Wat willen we nog meer?

Een frisse neus halen in een plaats waar we nooit eerder waren, wie wil dit niet? De meeste mensen gaan met de stadsplattegrond van boord. Ook wij gaan na hen Bonn bekijken. Natuurlijk zijn we altijd per telefoon bereikbaar voor de mensen.

Het is stil en rustig langs de kade. We kijken om ons heen en in de verte zien we  het mooie  deel van de Rijn met zijn hoge heuvels.  We lopen het centrum in. De stadsplattegrond en de bewegwijzering wijzen ons de weg naar plaatsen die we graag willen zien. Al snel lopen we langs het barokke paleis van de keurvorst, waarin nu de universiteit van Bonn is gevestigd. Van 1607 – 1705 is dit kasteel gebouwd voor keurvorst Joseph Klemens.  De grote kathedraal de Münster St. Martin lonkt al uit de verte. Deze Romaanse kerk met zijn klooster werd gebouwd van 1150 – 1230 op de plaats van een 11e eeuwse kathedraal. We kunnen de Münster helaas niet van binnen bekijken, de kerk wordt gerestaureerd.

Panoramafoto van het centrum in Bonn.

We lopen verder naar het marktplein waar het barokke Raadhuis uit 1737 opvalt. Midden op het plein staat een fontein in de vorm van een obelisk die in 1777 werd neergezet ter ere van keurvorst Maximilian Friedrich. Niet ver hier vandaan lopen we langs de gotische Remigiuskerk die voor de franciscanen in 1274 werd gebouwd. Er is net een mis geweest, drommen mensen verlaten de kerk. Wij lopen even naar binnen. Brandende kaarsjes geven een lichtgevende gloed. Op 17 december 1770 is hier Ludwig van Beethoven gedoopt.We lopen verder langs de barokke jezuïetenkerk de Namen-Jesu-Kirche uit 1717.

Het geboortehuis van de componist Ludwig van Beethoven.

Het is rustig winterweer en niet koud. Verderop staat het Beethoven Huis waar nu het Beethoven museum is gevestigd.  In dit barokke huis werd Beethoven geboren. Hij woonde er tot zijn vierde jaar. Zijn vader was tenor aan het hof.  De winkels zijn gesloten, de kramen van de kerstmarkt zijn opgeruimd. Wij lopen terug langs de kade, sportieve atleten rennen hun rondje. Iedereen is gelukkig op tijd terug aan boord.

Tijdens de overheerlijke lunch gaan de trossen weer los, de motoren ronken en we zetten koers richting Mainz. De route is een lust voor het oog. De Rijn is breed, het water stroomt pijlsnel, de oevers met bomen liggen voor een deel onder water. Mijn ogen trekken steeds weer naar de beboste groene hellingen met kapitale villa’s. Ruïnes en kastelen pronken hoog en laag tussen het groen. Dit is genieten. Er komen herinneringen terug van onze fietstocht naar Rome. Toen kwamen we hier ook langs. We varen langs Remagen. Ik weet nog dat we met bijna een vaart van 60 kilometer naar beneden, naar de Rijn suisden.  Wat waren we verrast en blij de snelstromende Rijn te zien met de mooie voorbij varende cruiseschepen!

We gaan naar het frisse zonnedek. Daar is het uitzicht magnifiek. Aan weerskanten van de Rijn zien we de zwart geblakerde pijlers van de brug waar de geallieerden over gingen.  Drie weken na die verovering kwamen er nog 34 Amerikanen om het leven doordat de brug het begaf. Door de omroepinstallatie geven we hier informatie over. Boven op het zonnedek is een ruim uitzicht. Samen met andere gasten praten we over wat we hier zien. Er komen persoonlijke verhalen uit de Slag bij Arnhem los. Emoties uit de Tweede Wereldoorlog zijn dichtbij..

Het wordt al weer donker. Het uitzicht op de lichtjes hoog en laag en op  o.a. de verlichte Domkerk van Andernach is verrassend mooi. De GPS  laat ons zien waar we voorbij varen. Het wordt kerstavond, de avond voor Kerstmis. De mensen kleden zich feestelijk aan. Hoe is kerstavond op een Rijncruise?

Kerstavond; Feestelijk kerstdiner aan boord.

Het merendeel van de gasten die meevaren zijn op leeftijd. Het mooie is dat iedereen levenservaring heeft en dat we zo uniek en verschillend zijn.  Ziek worden of een ongelukje krijgen kan zomaar gebeuren. Gezondheid en veiligheid vinden we belangrijk. We letten daar op.

Met zijn allen zijn we op dit schip, er is aandacht voor allen en vooral voor diegenen die alleen meevaren. Ook vandaag op kerstavond geven we informatie over bezienswaardigheden van de steden waar we komen en we lezen een gedicht voor.

Ontmoetingen onderweg.

Zo langzamerhand wordt een groep mensen een echte groep. Mensen leren elkaar kennen. Verhalen worden gedeeld, ook met ons. Persoonlijke verhalen komen los en het is belangrijk dat er luisteraars zijn. Iemand is gids bij het Bevrijdingsmuseum in Groesbeek. Een bijzondere plek. Hij weet veel over de Tweede Wereldoorlog te vertellen, ook over wat zich hier op de Rijn afspeelde. Nog iemand anders vertelt over de Slag bij Arnhem, hij komt daar vandaan.

Voor het diner heeft iedereen zich mooi aangekleed, er heerst een ontspannen feestelijke kerststemming. Kerstmutsen liggen op de mooi gedekte tafels. Het eten is bijzonder decoratief opgediend, het  lijkt wel een plaatje! Verlichte kastelen flitsen langs de oever voorbij. Het is kerstavond. We trekken onze warme winterjassen aan en gaan het zonnedek op en daar heb ik geen spijt van! Alles om me heen lijkt wel een sprookje! De sprankelende lichtjes van kerkjes hoog en laag en die super sprookjesachtige kastelen met kantelen en hoektorens.. Fantastisch, onze gedachten gaan naar eeuwen terug, naar de mensen die daar leefden..

 

Hoor, het is tien uur, de klokken klinken, de kerstnachtmis begint ..!  Beneden in de salon is het feest. De pianist speelt ook een kerstlied.  Het Stille Nacht klinkt, en ik kan het niet laten. De microfoon wordt me aangereikt en samen met de pianist zingen we tweestemmig dit prachtige kerstlied. Het gaat snel, we varen nu op het stuk wat de romantische Rijn wordt genoemd.

We zullen de hele nacht doorvaren om morgenochtend vroeg in Mainz aan te komen.

WIJ HEBBEN VAN DE EERSTE PAAR DAGEN EEN KORT FILMPJE GEMAAKT.             WIL JE HET ZIEN?  KLIK HIER

Een gedachte over “Bonn en de romantische Rijn op Kerstavond

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s