Eerste Kerstdag in Mainz en Koblenz

De motoren zoemen zacht en gestaag in deze kerstnacht. Heel vroeg in de morgen worden we wakker, het is stil, geen motor geluid. We zijn er al, in Mainz, de stad met zijn rijke geschiedenis. Ik trek het gordijn open en zie op de kade grote letters MAINZ. Het is weer een unieke plek waar we aangemeerd zijn, in het centrum van de stad!

“Wij willen met Kerstmis graag in Mainz naar de kerk, is er een mis waar we naar toe kunnen?” Deze vraag wordt ons door verschillende mensen gesteld. We roepen om dat dit mogelijk is. Na het ontbijt wachten we bij de receptie op de mensen die mee willen naar de Dom. Het is fris weer en muisstil op de kade. Het is niet ver lopen naar de Dom. We komen bij het marktplein, en ik herinner me weer deze plek. Met onze fietsvakantie naar Rome zijn we hier ook geweest. Nu staan er de kerstmarkt kramen te wachten om opgeruimd te worden. Toen, in de zomer bloeiden er mooie bloemen!

De inmens grote  Dom St Martin zit propvol met mensen, iedereen wil graag met Kerst naar deze plaats. De bisschop leidt de mis. Wij zitten achteraan op de trap. Er zingt een gregoriaans koor, de blazers van de Dom zetten in op heldere toon, mooi!.

Hier werden Duitse koningen gekroond. Na de Keltische nederzetting stichtten de Romeinen hier hun stad. In Mainz stroomt de rivier de Main in de Rijn. De Dom werd in 975 gebouwd. De kerk had in die tijd macht, de grootte  van het gebouw en het aantal torens benadrukte dit. Het is gebouwd van rode zandsteen en het heeft zes torens.

De kloostertuin in Mainz.

De mis duurt lang, wij lopen zachtjes naar buiten. We maken nog een kleine wandeling en we zien het Gutenberg museum, hij verbeterde de techniek van de boekdrukkunst. We moeten de tijd in de gaten houden want we varen straks weer terug. We zullen dan de Rijn stroomafwaarts  varen naar Koblenz. Gelukkig heeft iedereen het schip weer op tijd kunnen vinden. Oef, je zult maar verdwalen en te laat komen..

Na de lunch is het varen één genot. We varen immers over de mooie Romantische Rijn. Tussen Bingen en Koblenz  wordt de Rijn smal en diep. Langs de Rijn zien we gebergte met eeuwenoude romantische dorpen en heel veel kastelen, ruïnes, kerkjes en kerken. Het is nu middag en we genieten van dit alles. We kunnen geen genoeg krijgen van het uitzicht op de groene wijnvelden en het snelstromende water van de Rijn. We zijn bijna bij de Loreley.  Wie kent deze legende niet?

Door de omroepinstallatie vertel ik dat we bijna bij deze geheimzinnige plek zijn. De hoge rots van 132 meter. De Rijn vormt hier een hele scherpe bocht rond de mysterieuze rots. Op dit punt is de rivier met 113 meter op zijn nauwst. En het is er ook nog eens erg diep wel 25 meter, brr..

Er zijn gevaarlijke stromingen, het is geen wonder dat op deze plek veel schepen zijn vergaan.  Het is begrijpelijk dat er op deze plek een volksverhaal of legende ontstaat. De legende van de Loreley gaat over die ene zingende nimf die geen afscheid van de Rijn kon nemen. De andere nimfen vertrokken toen de mensen dit gebied ontdekten. Veel schippers werden betoverd door de nimf met haar zang, schoonheid en gouden haren.

We zijn vlakbij de Loreley.

De arme schippers verloren de aandacht voor hun schip, ze sloegen op de rotsen en.. velen verloren hun leven. Ook de jonge ridder graaf Palatinus kwam om toen hij onder de indruk van deze nimf was..  Zijn vader, de graaf  werd woedend, hij wilde de nimf van de rotsen in het water laten gooien.. De nimf zong haar laatste treurige lied.. en grote golven voerden haar mee, diep het water in.. Wie heeft haar ooit terug gezien?

Er is nog een prachtig verhaal dat we vertellen. De legende van de Mäuseturm. Het verhaal gaat over bisschop Hatto die het leven liet omdat hij nooit genoeg had. Hij eiste te veel tol van de arme boeren. We geven informatie over de stad Düsseldorf en eindigen met een kerstgedicht.

In de salon een dans demonstratie door een paar passagiers, geweldig!

Eind van de middag als het donker is, komen we in Koblenz aan. We zijn aangemeerd op de plek waar een prachtig uitzicht is op fort Ehrenbreitstein, dat na Gibraltar de grootste rotsvesting heeft. Koblenz is ingeklemd tussen de rivieren Rijn en Moezel. Deutsches Eck. Na het diner wandelen we er naar toe. Ik klim de trappen op en verbaasd kijk ik naar het verlichte imposante beeld van Keizer Willem 1. We zijn ook onder de indruk van de Kastor Kerk, vroeger stond er een Romeinse burcht en tempel. De Kastor Kerk is een mooie kerk in Romaanse stijl. Het is fris en koud, we gaan terug naar ons warme schip. Het is  de avond van eerste kerstdag. In de salon is het gezellig. Er wordt gedanst en gezongen. Eén van de gasten zingt solo, ze heeft een mooie warme jazz stem. Later zingen Freek en ik het Loreley lied en ook het stille nacht ontbreekt niet.

Talentenjacht: Een goede zangeres met veel ervaring onder de passagiers.

Tegen twaalf uur staan we weer met een groepje enthousiastelingen op het zonnedek. Verhalen worden gedeeld. De trossen gaan los, het schip wordt gedraaid en we varen richting Düsseldorf. Het is mooi om te zien hoe de 1e en 2e kapitein dit klusje beheerst klaren. De vele sprankelende lichtjes van het fort en de huizen op de bergen hoog en laag schitteren, de sfeer is sprookjesachtig, zo mooi!  Het wordt al maar later.. In de stilte van de nacht is dit alles zo wonder mooi en toch.. het wordt echt bedtijd, welterusten!

WIJ HEBBEN KORTE FILMPJES  VAN DE REIS GEMAAKT.     WIL JE HET ZIEN?

van Keulen tot Mainz klik hier

van Koblenz tot Düsseldorf  klik hier

                                                                                                                                                                           

 

3 gedachtes over “Eerste Kerstdag in Mainz en Koblenz

 1. Lieve Astrid,

  O, wat verschrikkelijk, dat jij zo gewond bent en dat je nog steeds in het ziekenhuis in Duisburg ligt, vreselijk!!
  Wat ontzettend naar.. ik hoor nu pas van jou hoe het met je is.. Ik heb wel gezien dat je bij de gewonden lag, probeerde er ook wel voor je te zijn, hoe gebrekkig ook..
  Vond het zo naar dat jij daar lag, eerst in de deuropening van jullie hut, later steeds maar wachten de hele nacht op verschillende schepen.. Je man zat geduldig dichtbij..
  Zopas heb ik jullie 078 nummer gebeld, geen gehoor. Boudewijn is hopelijk dichtbij je. Heb je ook een 06 nummer? Ik zou je graag willen bellen.. Laat maar horen als je dat prettig vindt. Mijn telefoonnummer is 06-37600677
  Je mag me altijd bellen en mocht ik er op dat moment niet zijn, gewoon weer proberen!

  Je stem is prachtig, staat ook op een filmpje van de reis. Ik hoop dat je de reisverhalen kunt lezen op https://freekenannekeonderweg.wordpress.com

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s